Порошенко: Поезія Олеся показує, як треба любити Україну

Порошенко: Поезія Олеся показує, як треба любити Україну

Укрінформ
Олександра Олесь, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, яка втратила Батьківщину. Його поезія показує, як треба любити Україну.

Про це у Фейсбуці написав Президент України Петро Порошенко після церемонії вшанування пам'яті поета.

"Олександр Олесь, можливо, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, яка втратила Батьківщину та опинилася на еміграції. Його поезія показує, як треба любити Україну. Одночасно вона розкриває весь біль і трагедію бездержавної нації, народу, який втратив свою незалежність, не скористався шансом вийти на широку дорогу цивілізованого європейського життя, який ми мали сто років тому. Вічна пам'ять!", - написав Порошенко.

Він наголосив, що у своїх творах Олесь не раз доносив, що саме внутрішні чвари, невміння об'єднатися заради великої мети, "не раз приводили в історії України до трагічних наслідків".

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня 2017 року в Празі ексгумували останки похованого на Ольшанському цвинтарі відомого українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) та його дружини Віри. Ексгумація була спричинена особливостями чеського законодавства: за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту, і родина чоловіка, який це робив і мав на могилу право власності, вирішила після його смерті поховати його на тому місці.

Тоді МЗС України повідомило, що останки Олеся та його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця остаточного захоронення. 

21 січня стало відомо, що за бажанням нащадків, яких розшукало МЗС і Посольство України в Канаді,  Олександра Олеся буде перепоховано в Києві на Лук'янівському кладовищі. Кабінет міністрів затвердив розпорядження про виділення коштів для перевезення до Києва і перепоховання останків українського  письменника.

25 січня в Празі відбулося прощання з прахом Олександра Олеся та його дружини. 27 січня ЗМІ повідомили, що урна з прахом письменника та його дружини вранці прибула до Києва з Чехії.

Сьогодні, 29 січня, на Лук'янівському кладовищі в Києві проходить перепоховання відомого українського поета Олександра Олеся.

Фото: Укрінформ/Любімов Євген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-