Поланскі відмовився очолювати журі

Поланскі відмовився очолювати журі "Сезара" після протестів феміністок

Укрінформ
Всесвітньо відомий режисер Роман Поланскі відмовився виконувати обов'язки голови журі однієї з головних французьких кінопремій - "Сезар" - після того, як у суспільстві здійнялася хвиля обурення щодо справи про розбещення неповнолітньої, яку проти нього порушили 40 років тому.

Про це повідомляє ВВС Україна

Раніше міністр з прав жінок Лоранс Россіньоло сказала, що вибір Поланскі як голови журі "легітимізує насильство". А феміністки з організації Osez Le Feminisme заявили, що режисер як "сексуальний гвалтівник" залишається безкарним, оскільки користується своїм зоряним статусом.

Минулого тижня активістка Клементин Вань запустила на сайті change.org петицію за відсторонення режисера від головування на фестивалі. За п'ять днів її підписали понад 60 тисяч осіб.

При цьому ряд діячів мистецтва, включно з членами оргкомітету "Сезара", публічно стали на бік Поланскі, вважаючи, що звинувачення 40-річної давності в 2017 році вже не актуальне.

Як відомо, 83-річного режисера польського походження Романа Поланскі звинуватили в звалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер у 1977 році. Тоді він проживав у Каліфорнії.

У 1978 році Поланскі визнав у суді свою провину, після чого таємно покинув США, де йому загрожувало ув'язнення на термін до 50 років.

Сама постраждала, Саманта Геймер, у зрілому віці неодноразово говорила, що вважає вимушене вигнання режисера більш ніж достатнім покаранням, однак американська прокуратура не має наміру припиняти справу.

Кінорежисер живе в Парижі, але також володіє квартирою в Кракові.

У 2015 році польський суд розглядав запит США про екстрадицію режисера, але відхилив його.

Фільми Поланскі, створені і до, і після втечі з США, не раз отримували престижні міжнародні премії. Він є лауреатом премії "Оскар" за фільм "Піаніст" і номінувався на цю нагороду ще чотири рази. Однак отримати присуджений йому "Оскар" в 2002 році режисер не зміг, бо не наважився поїхати в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-