«Путч»: польське телебачення показало фільм про протести в Сеймі

«Путч»: польське телебачення показало фільм про протести в Сеймі

Укрінформ
Польське національне телебачення телеканали TVP1 і TVP Info у неділю пізно ввечері показало документальний фільм “Путч”, в якому депутатів опозиції звинувачено у доведенні до найглибшої кризи в історії країни за останні роки і підготовці до “державного перевороту”.

У фільмі показано перебіг протесту у Сеймі, а також мотиви, плани і способи дій “путчистів”, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Документальний фільм показує хронологію подій 16 грудня минулого року в Сеймі, коли опозиція заблокувала трибуну Сейму, протестуючи проти усунення одного зі своїх колег і обмеження у пересування представників ЗМІ у парламенті. У стрічці показано, зокрема, виступи опозиціонерів, демонстрації Комітету захисту демократії (KOD), блокування виїзду із Сейму глави уряду та депутатів правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), піднято проблему поганого телесигналу в деяких регіонах країни 17 грудня, що завадило подивитися звернення до народу глави уряду Шидло.

У фільмі “Путч” розглянуто також тезу щодо зацікавлення в Москві дестабілізацією ситуації у Польщі.

Парламентська криза в Польщі розпочалася 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму Кухцінський виключив з роботи Сейму депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни, зокрема і проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму. Відтак маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано за закон про бюджет на поточний рік. Опозиція назвала ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їхніми словами, не було кворуму. Крім того, охоронці парламенту нібито не впускали опозиційних депутатів до цієї зали під час голосування. 

Криза у парламенті викликала суспільні протести у Польщі, блокування парламенту прихильниками опозиції і багатотисячні мітинги упродовж кількох днів. Утім, перед католицьким Різдвом протести вщухли, але опозиційні депутати на ротаційній основі увесь час продовжували залишатися у сесійній залі, блокуючи трибуну Сейму до 12 січня.

Маршалок Сейму Кухцінський відмовився змінювати правила доступу журналістів до парламенту без проведення широких консультацій з представниками ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-