Сьогодні відзначають Міжнародний день кіно

Сьогодні відзначають Міжнародний день кіно

Укрінформ
У середу, 28 грудня, відзначається Міжнародний день кіно - професійне свято кінематографістів усього світу.

121 рік тому, 28 грудня 1895 року, в підвалі «Гранд кафе» на бульварі Капуцинок в Парижі, відбувся перший публічний платний сеанс «сінематографа», винайденого братами Люм’єр. Вишукана публіка, що зібралася на перший у світі кіносеанс, дивилася «Прибуття поїзду на вокзал Ла Сьота». Побачене справило на людей величезне враження – вони зіскакували з місць і в цілковитій паніці намагалися залишити приміщення, гадаючи, що ось-ось потраплять під потяг, що стрімко наближався.

Ніхто з присутніх навіть уявити не міг, що через якихось 100 років кіно – наймолодше з усіх відомих мистецтв, стане наймасовішим і найпопулярнішим; величезні кінотеатри відкриються по всьому світу, а доходи від прокату фільмів сягнуть «космічних» цифр. Від «картинок, що рухаються», кіно еволюціонувало до таких високотехнологічних штучок, про які годі й говорити. Спочатку був рух (1895), потім – звук (1927), за ним - колір (1934), хоча експерименти з кольором відбувалися і в 20-х роках), а плівку, зрештою, замінила цифра.

У Києві перший кінотеатр було відкрито 1897 року. Ввечері 3 січня в клубі Київського дворянського зібрання відбувся пробний «сеанс рухливих живих картин кінематографа Люм’єра». «Члени клубу та їхні сім’ї, - йшлося в анонсі газети «Життя і мистецтво» - входять безкоштовно, гості – з платою 1 крб.» Кіноапарат Люм’єра на ту пору ще не був введений у серійне виробництво і його власником був керівник «Київського товариства драматичних артистів» Микола Михайлович Соловцов.

Перші фільми «крутили» в орендованому Соловцовим театрі Бергоньє на вулиці Фундуклеївській (нині приміщення театру російської драми ім. Лесі Українки). Скільки грошей отримували власники «сінематографа» на перших порах, історія замовчує. А от цьогорічним лідером світового прокату стала кіностудія Disney, яка за минулий рік заробила понад 7 мільярдів доларів і обігнала Universal.

Фінансовий успіх кінокомпанії забезпечили мультфільми «В пошуках Дорі», «Зоотрополіс», а також фільм «Перший месник: Протистояння» Джо і Ентоні Руссо. Кожен зібрав у світовому прокаті по мільярду доларів. В українському прокаті також лідирує американська продукція: на першому місці «Загін самовбивць» (Warner Bros., 74,9 мільйонів грн), «Секрети домашніх тварин» (Universal, 73,3 млн грн.) і диснеївський «Доктор Стрендж» (66,3 млн грн.). Утім, трійку лідерів ось-ось порушить також диснеївський «Бунтар-один: Зоряні війни», який лише за перші чотири дні прокату зібрав 15,5 млн грн.

Звісно, українському кіно ще дуже далеко до таких результатів, але тішмося, що після довгих років стагнації – безгрошів’я та перебування під пресом російської кінопродукції, наш кінематограф нарешті оживає. Сподіваймося, що невдовзі крім Довженкової «Землі» та Параджанівських «Тіней забутих предків» у нас з’являться нові кіношедеври. А також просто гарні і видовищні фільми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-