Голова Просвіти занепокоєний

Голова Просвіти занепокоєний "тотальним посиленням русифікації"

Укрінформ
Мовне питання є фундаментальним для України, оскільки воно є основним чинником у процесі самоідентичності нації.

Про це заявив голова ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка народний депутат України І-VІ скликань Павло Мовчан під час прес-конференції в Укрінформі.

“Немає більшого чинника у процесі самоідентичності, як мовне питання. Уже було два засідання Конституційного Суду, і ціла група депутатів попередніх скликань звернулися до Конституційного Суду з приводу неконституційності закону про засади мовної політики в Україні. ... Один із чинників Майдану - це був чинник нашого приниження, у тому числі мовного приниження у ділянці самоідентичності. Ми були позбавлені цього права і це робилося дуже послідовно”, - сказав Мовчан.

За його словами, мовне питання в Україні й досі не розв’язане. На думку Мовчана, мовна ситуація в Україні стає "безнадійною", більш того - "тотальна русифікація" не лише не зменшується, а, навпаки, посилюється.

"(Український інформаційний простір) сьогодні окупований російським словом, російською інформацією і російськими волонтерами, які працюють в інформаційній сфері... Російська мова нікуди не зникла, вона набирає все більших обертів”, - зауважив він.

Мовчан нагадав, що 2016-ий було оголошено Роком англійської мови в Україні, наступний буде Роком німецької. “А я хочу запитати, коли буде рік української мови? Може, коли ми поставимо крапку у судовому позові, який ми розпочали у Конституційному Суді”, - наголосив він.

Як підкреслив голова "Просвіти", звернення до КСУ було "нашою єдиною правовою надією і правовим шляхом вирішення мовного питання, щоб не збурювати нові Майдани".

"Конституційний суд взагалі мав це питання давним-давно закрити, тому що в неконституційний спосіб був ухвалений закон, розроблений у Кремлі”, - наголосив Мовчан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-