Нобелівські лауреати б'ють на сполох через вандалізм фанатиків

Нобелівські лауреати б'ють на сполох через вандалізм фанатиків

Укрінформ
П'ять нобелівських лауреатів закликали вжити термінових заходів з порятунку об'єктів культурної спадщини, що опинилися в зонах конфліктів.

Таку заяву було прийнято на саміті в Абу-Дабі, повідомляє ВВС.

"Частина нашої історії вже загублена назавжди, і фанатики прагнуть підірвати нашу віру в майбутнє", - йдеться в заяві, яку підписали фактичний лідер М'янми (Бірми) Аун Сан Су Чи, колишній Генсек ООН Кофі Аннан, президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф, письменники Орхан Памук і Маріо Варгас Льйоса.

На конференції прийнято рішення організувати фонд у розмірі 100 мільйонів доларів для того, щоб захищати культурні цінності, що опинилися в зонах конфліктів. Зокрема, 30 мільйонів внесе Франція. Ці кошти підуть на охорону, транспортування і реставрацію культурних об'єктів.

Як відомо, історичні об'єкти в Сирії, Малі й Іраку сильно постраждали за останні роки від дій ісламістів, а стародавні будівлі в Сирії і Ємені - від артилерійських і ракетних обстрілів.

Крім того, культурним цінностям загрожують природні явища й екологічні проблеми.

За даними ЮНЕСКО, нині 55 із 1052 об'єктів культурної спадщини, зареєстрованих у цій організації, перебувають у небезпеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-