Чому документальне кіно про Донбас так збурило миколаївських студентів?

Чому документальне кіно про Донбас так збурило миколаївських студентів?

Аналітика
Укрінформ
Фільм Олексія Радинського та Томаша Рафи "Люди, які прийшли до влади" опинився в центрі скандалу

Документальний фільм українського та польського режисерів Олексія Радинського та Томаша Рафи "Люди, які прийшли до влади", продемонстрований у Миколаєві, збурив студентів, соцмережі і став причиною голосного скандалу. І це при тому, що його вже переглянуло чимало людей, адже кіно було створене ще у 2015 році й досі спокійно подорожувало Україною. Тільки з жовтня цього року його продемонстрували в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Сумах тощо. То чому ж саме у Миколаєві воно так обурило небайдужих студентів? Спробуймо розібратися.

ПРОПАГАНДА ЧИ НЕПОРОЗУМІННЯ?

Все починалося банально. 22 листопада у межах ХIII міжнародного фестивалю документального кіно про права людини "Docudays UA" у Миколаївському Національному університеті ім. В. Сухомлинського відбулася демонстрація фільму "Люди, які прийшли до влади". Фільм створений на основі подій, що відбувалися на окупованій нині частині Донбасу, і показує поступову деградацію соціального протесту, перетворення його при російській підтримці у збройне повстання проти української влади.

Але вже при перших кадрах студенти почали обурюватися цим кіно, вимагати припинити його показ і почали масово покидати глядацьку залу.

Представник прес-центру університету Юлія Почебут каже, що даний фільм, на її думку, взагалі було некоректно демонструвати відразу після відзначення Дня Гідності і Свободи в Україні. "Тут зібралися свідомі українці, які є студентами національного університету. Нам по 20 років, і ми всі стали свідками цієї історії. Кожен з нас чув, читав і бачив, що було на Донбасі, але зараз показувати те, що говорили жителі й що відбувалося там, зовсім недоречно", - сказала вона.

"Фільм має пропагандистську спрямованість. Персонажі з екрану кликали Путіна, використовували образливі вислови на адресу України та її громадян", - говорить студент університету Дмитро Вакар.

Більше того, хтось із студентів зателефонував у Службу безпеки України і сказав, що їх обдурили і замість дискусії про презумпцію правоти поліцейського показали фільм із сепаратистським ухилом.

Ось тут усе й почалося.

Соцмережі буквально вибухнули коментарями. Більшість звинувачувала організаторів у любові до "русского міра" і в сепаратистських проявах. Заради справедливості варто зазначити, що багато хто з тих, хто коментував подію, сам фільм не дивився і навіть відверто у цьому зізнавався. А навіщо? Головне - потрапити у тренд із вдалими коментарями.

То що ж усе-таки сталося? Коли емоції трохи вщухли, і самі студенти, і експерти заговорили про те, що, найімовірніше, вибухову хвилю викликав не стільки сам фільм, як час його демонстрації, і те, що він супроводжувався відповідним антуражем. По-перше, студентів не попередили про те, що саме показуватимуть. По-друге, на суто студентському заході чомусь були присутніми депутати Миколаївської міської ради від партії "Опозиційний блок" Артем Грозов і Павло Зоткін, а також Максим Невінчаний, депутат обласної ради та голова миколаївського відділення громадської організації "Український вибір", яка має прямий стосунок до одіозного Віктора Медведчука. Вже тільки ці факти якось напружували. Ну, а коли на сцені з'явилися масові мітинги прихильників "русского міра", які кликали Путіна, то не дивно, що свідомі студенти не могли не зреагувати.

І хоч цензури у нас немає і бути не може, але питання таки напрошується: хто ж усе-таки погодив демонстрацію цього кіно в навчальний час серед студентської аудиторії відомого університету?

НА ПОКАЗ ФІЛЬМУ НІХТО ДОЗВОЛУ НЕ ДАВАВ, А ПОЛІТИКІВ НЕ ЗАПРОШУВАВ

За роз'ясненням я звернулася до заступника директора департаменту освіти і науки - начальника управління науки, координації діяльності вищої та професійно-технічної освіти і кадрового забезпечення Миколаївської ОДА Ганни Каськової.

За її словами, до них звернулося Державне агенство України з питань кіно з проханням посприяти організаторам фестивалю "Docudays UA" у демонстрації фільмів серед молоді з метою популяризації документального кіно про права людини. "Ми відгукнулися і домогли їм суто організаційно. Була складена програма показів, у тому числі і на 22 листопада - в Національному університеті ім. Сухомлинського. Але організатори чомусь змінили у цей день тематику, не узгодивши її ні з нами, ні з управлінням культури ОДА, ні з ректоратом навчального закладу. На демонстрацію фільму "Люди, які прийшли до влади" ніхто з нас дозволу не давав, і політиків не запрошував. На мою думку, робити це було безвідповідально з боку організаторів. Що ж до самого фільму, то, з моєї особистої точки зору, він є суперечливим. Більше того, я вважаю, що політиці взагалі не місце в навчальному закладі", - сказала Ганна Леонідівна.

То хто ж ті організатори, які відповідали за програму? Тим більше, що на офіційному сайті фестивалю розміщена така заява: "На жоден захід з переглядом фільму регіональні координатори фестивалю не запрошували представників жодної з партій. Питання про те, чи була на показі у Миколаєві президія з членами опозиційних партій, і якщо справді була, то хто й для чого виділив в аудиторії для показу фільму цю "президію", хто запросив до неї представників від "Опозиційного блоку" та проросійської сепаратистської організації "Український вибір" просимо адресувати проректору та завідувачу кафедрою правознавства Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, які запросили мандрівний фестиваль в університет та виступили основними організаторами заходу".

Словом, виходить, як у відомій приказці: Іван киває на Петра, а той - на Івана.

І все ж таки організатори фестивалю трохи злукавили. Офіційним їх представником у Миколаєві стала обласна жіноча незалежна асоціація "Дана", яку очолює відома громадська діячка і правозахисниця, екс-координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Олена Кабашна. У своєму листі до університету з проханням про співпрацю вона вказує, що саме "Дана" має організаційні повноваження та авторські права на проведення в Миколаївській області мандрівного фестивалю "Docudays UA". (Є фото документа).

Отож відразу після події на своїй сторінці у Facebook пані Кабашна написала наступне: "Сьогодні на показі фільму українських режисерів "Ті, хто прийшов до влади" в "сухомлинці" трапилася цікава подія. Фільм хронікально-документальний, висвітлює докладно події весни-літа 2014 року - був запідозрений у сепаратизмі! Фільм детально висвітлював ситуацію на Донбасі. Студенти сприйняли його як пропаганду. І стали залишати зал. Залишилася 1/3 частина з усіх присутніх, які хотіли брати участь у дискусії з презумпції правоти поліції. Я ще раз переконалася, що все дуже неоднозначно, вже і хроніка сприймається як пропаганда і сепаратизм. У 2013 році ми крутили Міжгір'я таємно в ЧДУ. Теж бігало СБУ по п'ятах. І ніхто зі студентів не написав "донос". А тут зателефонували в СБУ. Добре, що СБУ абсолютно адекватне. А уявляєте, якщо нас заклали б у 2013 році? Друзі, поясніть мені, нормальній, осудній, люблячій Україну людині, що відбувається?!"

Згодом у розмові з журналістами Олена Миколаївна пояснила реакцію студентів на фільм наступним чином: "Я вважаю, що вони просто не зрозуміли предмета фільму і не задумалися над ним". А що стосується присутніх на показі депутатів від "Опоблоку", то, за її словами, ті прийшли без запрошення. "Вони, як депутати, зателефонували і попросили прийти на дискусію", - пояснила правозахисниця.

Дивним залишається лише те, чому саме ці депутати захотіли прийти, а не інші. Чи не тому, що просто не знали про подію?

Чи зробить висновки з того, що сталося, сама пані Олена, наразі невідомо. Бо коли скандал набув уже широкого розглосу, вона у Facebook написала наступне: "Скандали додають популярності. У вузах обговорюють "сухомлинку". І всюди всі дискусії залишаються в силі! Миколаїв і перспектива разом! А я думала, що місто вмирає. Дудки-с! Поважаю Вас, друзі! Ви навіть не уявляєте рівень підтримки. Мені перестало бути страшно. Хай живе ДОКУДЕЙС! Я молодець, тому що буджу обговорення гострих питань!"

СУПЕРЕЧЛИВЕ КІНО ВІДПРАВИЛИ НА ЕКСПЕРТИЗУ

А тим часом цим питанням зайнялося управління СБУ в Миколаївській області. Прес-служба відомства теж розповсюдила заяву: "На жаль, організатори показу фільму в університеті обрали максимально невдалий час - у День Гідності та Свободи і не попередили студентську аудиторію, що автори документального кіно, прагнучи досягти своєї художньої мети, використали для цього суперечливі і неоднозначні методи, більшість із яких була сприйнята молоддю відверто негативно.

Незважаючи на те, що Державна агенція з питань кіно та Міністерство культури України жодним чином не обмежили показ фільму, СБУ відразу, 22 листопада у другій половині дня, ініціювала перевірку факту. У тому числі, додаткове експертне дослідження вказаного документального фільму на предмет наявності в ньому матеріалів екстремістського та антидержавного характеру, а також додатково вивчає обставини та осіб, причетних до демонстрації фільму у вищому навчальному закладі в рамках кримінально-процесуального законодавства".

Іншими словами, фільм відправили на експертизу, і тільки отримавши її результати, це поважне відомство зробить свої висновки.

А ось громадянському суспільству, до якого всі ми так прагнемо і паростки якого у нас тільки пробиваються, не потрібна додаткова експертиза. Соцмережі вже висловилися на цю тему. Я ж процитую думку про цю подію активіста і журналіста, який у минулі роки мав прямий стосунок до організації фестивалю Docudays UA у Миколаєві Андрія Лохматова.

За його словами, те, що сталося, виключна вина організаторів. "Помилка перша - зігнати студентів. Кіно потрібно показувати тим, кому воно цікаве. Студенти виходять із залу не обов'язково через фільм про Донбас, вони підуть, навіть якщо фільм буде про поганого Путіна. І виключно через те, що їм не цікаво. Помилка друга - не підготовлена аудиторія. Студенти чекали дискусії на зовсім іншу тему. Та навіть якби і знали, що буде фільм про те, що сталося на Донбасі в 2014 році, перед початком потрібно було розповісти, що це за стрічка, хто її знімав, навіщо, чому варто її подивитися і так далі. І помилка третя - привести на показ політиків, причому депутатів не від партії "Сніжинка", а від "Опозиційного блоку". Та ще й глава "Українського вибору" в Миколаївській області з`явився на додачу. Я думаю, що вони прийшли не подивитися фільм, а тому, що в Олени Кабашної з ними просто хороші стосунки. Ну, або не просто. Навіщо вона водить "опозиціонерів" за собою - питання до неї", - сказав Лохматов.

Що ж до самого фільму, то це, на його думку, звичайне документальне кіно. "Воно показує нам те, що було там, у Донецьку, зсередини, тонко підкреслює те, як звичайні торгаші з ринку можуть стати міністрами, як можна штовхнути людей до війни, яка маячня сталася тоді на Донбасі. Але в результаті вийшло, що через помилки однієї людини ми зараз маємо ситуацію, коли купа видань по всій країні за методикою зіпсованого телефона пишуть єресь про студентів-героїв, які стали проти "ватних" викладачів і про те, як у Миколаїв привезли фільм із пропагандою "Новоросії", - говорить Андрій.

У свою чергу, оргкомітет фестивалю також переконаний, що ніякої пропаганди цей фільм не транслює, а документує процес захоплення влади сепаратистами на сході України. Він дає можливість глядачам побачити події на власні очі, зробити свої висновки, сформулювати оцінки й обговорити їх між собою.

"Оргкомітет фестивалю та вся команда Docudays UA глибоко засмучені спробою опозиційних політичних сил використати Мандрівний фестиваль. Найближчим часом ми проведемо детальне розслідування та аналіз інциденту, що стався в Миколаєві, і зробимо все можливе, аби уникнути подібних випадків надалі", - йдеться в заяві оргкомітету.

Сподіваємося, так воно і буде. Адже наразі суспільство дуже чутливе до такої тематики, отож перш, ніж запропонувати йому щось подібне, не зайвим було б подумати, як краще це зробити.

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

На фото: О.Кабашна, фото документів, під час демонстрації фільму в університеті - фото з сайту "Преступности.НЕТ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-