Кінематографісти виступили проти законопроекту Рибчинського

Кінематографісти виступили проти законопроекту Рибчинського

Укрінформ
Кінематографічна спільнота виступає проти законопроекту Євгена Рибчинського №4461 про авторське право ("Про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" щодо діяльності організацій колективного управління").

Про це заявив під час "круглого столу" в понеділок Сергій Тримбач, кінокритик, історик кіно, сценарист, лауреат Державної премії ім. О.Довженка, заслужений діяч мистецтв України.

"Законопроект №4461 пропонує ліквідувати всі організації колективного управління і натомість зробити одне "державне вікно", через яке кінематографісти-автори будуть отримувати свої авторські винагороди. Логіка в цьому є, якщо пам'ятати те, що в нашій країні все відбувається під контролем мега-корпорацій. От і тут: давайте створимо мега-корпорацію, навіщо розпорошувати... Буде те, що було. А саме те, що до авторів будуть доходити якісь копійки. Буде продовжуватися так, що найбільші наші телевізійні канали, - відомо, хто за ними стоїть, хто їх власники, - взагалі відмовляються платити авторські винагороди. Тобто буде відкат назад, до попередніх форматів. Тому законопроект викликає наше категоричне заперечення", - наголосив Тримбач. 

Він назвав "дуже дивною" позицію Кабміну, що "видає розпорядження, яким ставить воза поперед коня - тобто закону ще немає, а вже уряд працює, по суті, на його виконання".

"Оце вже корпорація в дії. Вона продавлює вигідні для себе закони і вигідні для себе схеми розподілу фінансових потоків", - вважає Тримбач.

Водночас він додав: мотиви виставляються такі, що, мовляв, в інших країнах таке є.

"Так, є, але тільки в маленьких, наприклад, в Естонії, де авторів справді мало, або в країнах з відповідним політичним устроєм", - сказав кінокритик.

Тримбач зазначив, що представники міжнародних організацій з авторського права вже надіслали Прем'єр-міністру Гройсману і Голові Верховної Ради листа, в якому категорично протестують проти законопроекту №4461, зазначаючи, що він не поліпшить ситуацію з правовласництвом в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-