Зірки розповіли, як диктант єдності писали

Зірки розповіли, як диктант єдності писали

Укрінформ
XVІ радіодиктант національної єдності, який у День української писемності та мови відбувся на Українському радіо, став святом для всіх його учасників незалежно від віку, статусу і професії.

Про це вони розповіли у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Мені було весело. Це просто одна з приємних розваг, з одного боку. З іншого - інтелектуальна, яка дає змогу самовдосконалитися. Я дуже вдячна Українському радіо за те, що воно багато років проводить диктант національної єдності. Моя мама його пише завжди, - я пишу тільки вдруге, - і це справді об'єднує дуже багатьох людей, спонукає прагнути знань, грамотності. Ми ж не повторюємо правила української мови, не практикуємо писання і звикли до того, що нас виправляє компьютер. Це однозначно розхолоджує, тому я дуже співчуваю дітям, які пишуть диктант, - у них більше викликів, ніж у нас", -  сказала співачка і художниця Анжеліка Рудницька.

Вона висловила "окрему вдячність" від представників східних регіонів, які постійно наголошують, що їм не вистачає подібних акцій і проектів.

"Зараз я їду у Краматорськ, вестиму церемонію літературно-мистецького конкурсу "Кальміюс" - це перший східноукраїнський конкурс, який об'єднав 4 області, і на нього подали 200 творів автори із цих регіонів. Я була членом журі і просто вражена, скільки там талановитих людей пишуть українською мовою. Цікаво, що з окупованої території України теж надсилали твори - під псевдо, але вони не бояться", - розповіла Рудницька.

А перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, який пише диктант всі роки його існування і жодного не пропустив, сказав, що хвилюється щоразу.

"На жаль, я не досяг таких успіхів, про які мріяв, тобто я не можу написати диктант на відмінну оцінку. Сподіваюся, що цього разу мені це вдасться, хоча текст був набагато складніший, ніж у минулі роки, реально багато розділових знаків, треба бути уважним, знати правила. І диктант був змістовним і, сподіваюся, він виконає найголовнішу свою функцію, - а тут ключове слово не "диктант", а "національна єдність", - він об'єднає і зцементує нашу націю, нашу державу", - наголосив він.

При цьому Червак нагадав: перша його професія - вчитель української мови, тож це його обов'язок - писати диктанти і спонукати до цього інших.   

Письменник Любко Дереш, для якого це третій досвід написання національного диктанту, сказав, що текст йому сподобався.

"Диктант був дуже хороший, гарно підібрана і тема, і розділові знаки. Складність і краса поєдналися. Для мене це був досить непростий диктант, я маю два сумніви, сподіваюсь, щодо інших я не помилився. А прийшов сюди тому, що це спосіб якось віддячити самій мові, а також Україні - за те, що вона мені подарувала можливість так тісно мати справу з мовою. Це також спосіб надихнути інших вивчати українську мову, особливо тих, хто розмовляє нею, дуже часто не знаючи її до кінця. Краще робити це добре", - переконаний Дереш. 

А тележурналіст Дмитро Тузов, який уперше написав диктант, зовсім не переймався своїм результатом.

"Звичайно, цікаво перевірити свої знання і здібності і відчути себе знову школярем. Особливо у великому колі. Це додає святкового настрою, емоційного піднесення. А одночасна присутність на ньому в різних місцях країни цікавих публічних людей підвищує престиж і статус мови", - вважає він.

Усіх, зокрема і шістьох дівчаток із київської гімназії №19 "Межигірська" у першому ряду, заспокоїв укладач тексту диктанту, автор підручників і посібників з української мови доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко. Він запевнив, що диктант - рівня знань 9 класу, бо в 10-му й 11-му вже повторення вивченого, і 5-6 помилок - це хоч і "не високий, але цілком достатній рівень".

"Неважливо, чи ви написали диктант з помилками, чи без, головне - що ви це зробили", - наголосив Авраменко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-