Премія Франка-2017: організатори розповіли подробиці

Премія Франка-2017: організатори розповіли подробиці

Укрінформ
Прийом робіт на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка розпочнеться 15 січня 2017 року. 

На цьому наголосив у п'ятницю Ігор Курус - директор Міжнародного фонду Івана Франка - під час прес-конференції в Укрінформі. 

Роботи прийматимуться Фондом з 15 січня до 1 березня 2017 року. 23-25 червня у Відні відбудеться засідання журі і визначатимуться лауреати. 27 серпня, у день народження Івана Франка, ми сподіваємося мати переможців, яких будемо нагороджувати премією і золотим знаком лауреата. Преміальний фонд формується за рахунок благодійних внесків і становить 500 тисяч гривень", - зазначив Курус. 

При цьому він звернув увагу на зміни в положенні про премію: наукові роботи у 2017 році мають бути оприлюднені або видані у період з 2014 по 2016 роки. Також цьогоріч з'явилася ще одна вимога до подання: має бути міжнародний стандартний номер книги ISBN - книга має бути в бібліотеках, у науковому обігу.

Курус нагадав, що Міжнародна премія імені Івана Франка є щорічною і має 2 номінації - за вагомі здобутки у галузі україністики та у галузі соціально-гуманітарних наук.

"Це єдина премія у світі, яка об'єднує всі соціально-гуманітарні знання. І ми свідомо йшли на те, щоб об'єднати всі наукові дисципліни, в яких творив Іван Франко, в одну номінацію", - уточнив директор Фонду.

Він також додав, що лауреатом премії може стати будь-який дослідник з будь-якої країни світу, який надасть свої роботи, крім учених з країн-агресорів або тих, що не мають дипломатичних стосунків з Україною. Роботи можуть подавати академічні установи та вищі навчальні заклади України та світу, також можуть подавати роботи лауреати премії попередніх років.

 Курус також нагадав, що першим переможцем - і єдиним поки що - у минулому році був Блаженніший Любомир Гузар за книгу "Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901 - 1944) провісник екуменізму".

"Коли було засідання журі у Відні за участі вчених з Німеччини, Швейцарії, Австрії, Польщі, Словаччини, України, всі відзначали, що екуменізм дуже важливий для об'єднання всіх християнських церков. І робота Любомира Гузара дуже актуальна для християнського світу взагалі на цьому етапі історії", - підкреслив науковець. 

Підбиваючи підсумки першого року премії, Курус зазначив: "Ми отримали дуже хорошого і безапеляційного лауреата. Ми отримали дуже жваву  і глибоку дискусію у Відні. Найважливіше те, що науковий світ почав визнавати премію. Дуже складна задача була довести, що це дуже серйозний проект, а не якийсь фейк. Сто відсотків ми цього досягли".

Як доповнив Володимир Бугров - член правління Фонду, проректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка, книга Любомира Гузара отримала визнання під час захисту його дисертації кілька десятків років тому, сьогодні це є допрацьована за новими джерелами книга, яка засвідчує надзвичайно високий рівень професійної компетентності.

"Саме такого рівня ми очікуємо і від книг, які будуть подані нині. А об'єктивність оцінки робіт досягається за допомогою механізму, визнаного у світових преміях - як Нобелівська чи премія Філдса в математиці - є номінаційні комітети, міжнародна експертна рада і міжнародне журі", - підкреслив Бугров. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-