У Харкові вшановують пам'ять володарки

У Харкові вшановують пам'ять володарки "Оскара" Варвари Каринської

Укрінформ
Більше півсотні плакатів із зображенням костюмів до фільмів, створених харків'янкою, видатним художником по костюмах Варварою Каринською, виставлені в галереї "АВЕК", що в центрі Харкова.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставка приурочена до 130-річчя з дня народження Каринської, нагородженої за майстерність кінопремією "Оскар".

"Експонати виставки - не що інше, як документальні свідчення тріумфу Каринської, яка створила за своє довге життя кілька тисяч сценічних костюмів, у тому числі до фільмів, в яких грали Марлен Дітріх, Інгрід Бергман, Вів'єн Лі, Гаррі Купер. За костюми до фільму "Жанна Д'Арк" (1948 р.) Каринська була удостоєна нагороди Американської національної кіноакадемії "Оскар", - відзначив на відкритті виставки науковий співробітник Харківського музею знаменитих земляків ім. Клавдії Шульженко, автор книги "Варвара Каринская. Интерпретации" Микола Шемет.

За його словами, матеріали для експозиції взято з сімейних архівів родичів Каринської, які мешкають і досі в країнах Європи і США.

"До речі, багато хто з них бував у Харкові, зокрема, на міжнародному фестивалі короткометражного кіно "Харківський бузок" - поряд з Аленом Делоном і П’єром Рішаром", - додав Шемет.

За його словами, варта уваги біографія Каринської.

"Дочка харківського купця, гласного міської думи Андрія Жмудського, Варвара Каринська в середині 20-х років минулого століття емігрувала на Захід, жила в Парижі та Лондоні, створювала костюми для слов'янських балетних труп. З 1939 року вона жила і працювала в Нью-Йорку, де знайшла і останній притулок, не доживши 3 роки до свого 100-річчя. Там зберігають пам'ять про харків'янку Каринську, яка співпрацювала з Сальвадором Далі і Марком Шагалом, а також з легендарним хореографом, засновником американського балету Джорджем Баланчиним", - пояснив Шемет.

Як повідомляв раніше Укрінформ, в Харкові ім'ям Каринської названа вулиця, а на будинку по вулиці Пушкінській, що колись належив її сім'ї, де росли десятеро дітей, включаючи Варвару, встановлено меморіальну дошку.

Фото: Арт-галерея Nebo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-