Нищук сказав, коли пройде суд у справі

Нищук сказав, коли пройде суд у справі "скіфського золота"

Фото
Укрінформ
У середу, 5 жовтня, відбудеться судове засідання окружного суду м. Амстердам (Нідерланди) у справі "Скіфське золото".

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на брифінгу в Укрінформі.

"Понад 2 тисячі предметів (експонатів кримських музеїв з виставки скіфського золота - ред.) залишилися в Амстердамі.  І ця прес-конференція сповнена тривоги і стурбованості української сторони. Вона викликана тим, щоб ЗМІ надавали інформаційну підтримку цьому процесові як в Україні, так і безпосередньо в Нідерландах. Адже післязавтра буде судовий процес, дуже важливий для нас, тому що це не просто боротьба за наші цінності. Це практично комплексна боротьба - і в інформаційній війні, і на будь-якому рівні... РФ активно включилася в цей процес, з відповідними спецслужбами. І тому це не просто суд. Це вкрай принципова історія для України", - підкреслив  Нищук.  

За його словами, на перший погляд, є нібито проста ситуація: в суді проти України виступають музеї Криму - сторона, яка є невизнаною. Свого ж часу уряд прийняв постанову про те, що за умов анексії Криму всі предмети, в тому числі і артефакти з виставки скіфського золота, мають бути привезені на тимчасове зберігання в Музей історії України - щоб після деокупації Криму їх повернути кримським музеям.

"Але РФ активно включилася в цей процес. І ми не маємо ніяких гарантій, так само, як з картинами Айвазовського, що вони повернуться. При тому, що звертаємося до світових інституцій, щоб вони не працювали з тими виставками, де використовуються предмети, картини, будь-що інше з Криму. Бо гіпотетично світ не визнав анексію, але в той чи інший спосіб продовжує співпрацю, бо йдуть великі ресурси, кошти третьої сторони", - сказав Нищук. 

Він також зазначив, що якщо суд прийме рішення не на користь України,  - з нашого боку, звичайно, буде апеляція, - то є тривога з приводу того, чи доїдуть ці артефакти до Криму.

"Немає гарантій, що вони не опиняться в приватних руках десь в РФ", - зазначив міністр.

Він додав, що українська делегація, яка поїде до Амстердама, буде представлена Мінкультури, Мін'юстом, МЗС України. Натомість існує дуже багато перепон, є навіть складнощі з наданням віз і з перебуванням безпосередньо в Нідерландах.

Також, за словами Нищука, "навряд чи післязавтра ми будемо мати остаточний результат, зрозуміло, що це довготривалий процес".

"Але якщо би нам було таке щастя і нам повернули всі наші цінності, то вони б одразу були презентовані громадськості. Вони були б абсолютно відкриті до того моменту, коли була би можливість представити їх у вже деокупованому Криму, безпосередньо в тих музеях", - резюмував міністр культури.

Як додала перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, РФ не є стороною спору у суді. Йдеться про перешкоджання опосередкованого характеру.

"Це інформаційні потоки, які ми маємо сьогодні - в інтернет-просторі, у ЗМІ. Це відстоювання позиції кримських музеїв. Ми говоримо про перешкоджання", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-