Букерівська премія: оприлюднили шорт-лист

Букерівська премія: оприлюднили шорт-лист

Укрінформ
Став відомий «короткий список» претендентів на здобуття престижної Букерівської премії (Man Booker Prize), що присуджується в сфері літератури англійською мовою.

Список оприлюднили на офіційному сайті премії, сообщает "Новая газета".

До нього увійшли шість авторів з лонг-листа, що включав тринадцять письменників-номінантів. Серед них — два американські письменники (Пол Бітті з соціальним романом «Розпродаж» і Оттесса Мошфех з психологічним романом «Ейлін»), два британських (Дебора Леві з книгою про проблему взаємин матері і дочки «Гаряче молоко» і Грем Макрає Бурне із судовим романом «Його брудний план»), один британсько-канадський (Девід Шалай із книгою «Все, що являє собою людина») та один канадський (Мадлен Тієн із родинною сагою «Не говори, що у нас нічого немає»).

У списку не виявилося лауреата Нобелівської премії з літератури 2003 року південно-африканського письменника Джона Максвелла Кутзеє, який двічі отримував Букерівську премію в 1983 і 1999 роках за романи «Життя і час Міхаела К.» (Life & Times of Michael K) і «Безчестя» (Disgrace). У лонг-листі Кутзее був представлений романом «Дитинство Ісуса» (The Schooldays of Jesus).

Лауреата Букерівської премії буде оголошено 25 жовтня, він отримає нагороду в розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів. (65,6 тис. доларів).

Букерівська премія вручається з 1969 року. Раніше вона присуджувалася тільки за романи англійською, написані авторами з країн Співдружності, Ірландії і Зімбабве, але з 2014 року нагороду може отримати автор роману, написаного англійською, незалежно від його громадянства.

Лауреатами нагороди в різні роки були такі автори, як Салман Рушді («Діти півночі»), Бен Окрі («Голодна дорога»), Кінгслі Еміс («Старі чорти»), Родді Дойл («Падді Кларк — Ха-ха-ха»), Айріс Мердок («Море, море»). Двічі її отримували Джон Кутзеє, Пітер Кері і Гіларі Мантел.

У 2015 році Букерівську премію отримав уродженець Ямайки Марлон Джеймс за книгу «Коротка історія семи вбивств».

Чотири володаря нагороди — Вільям Голдінг, Надін Гордімер, Відіадхар Найпол і Джон Кутзеє — пізніше стали лауреатами Нобелівської премії з літератури.

Фото: caboodle.nationalbooktokens.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-