Сьогодні Міжнародний день грамотності

Сьогодні Міжнародний день грамотності

Укрінформ
ЮНЕСКО 50 тому (1966) офіційно проголосила 8 вересня Міжнародним днем грамотності з метою активної мобілізації міжнародного співтовариства і сприяння поширенню грамотності, як інструмента розширення прав і можливостей окремих осіб, громад і суспільств.

Попри розвиток науки і технологій, на сьогодні чимало людей на нашій планеті не вміють читати й писати, а боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою. Мета Міжнародного дня грамотності – вкотре наголосити, що бути грамотним важливо як для кожної людини окремо, так і для суспільства в цілому.

Цього року Міжнародному дню грамотності виповнюється 50 років і ЮНЕСКО відзначатиме цей День під лозунгом «Читаючи минуле, пишемо майбутнє». А ще цей День буде присвячений інноваціям. Міжнародний день грамотності 2016 року дає можливість оцінити належним чином здобутки та запропонувати якісно нові ідеї в царині просвітництва.

Грамотність – одне з засадничих прав людини і основа для навчання протягом усього життя. Вона є абсолютно необхідною умовою соціального росту і розвитку людського потенціалу завдяки своїй властивості реформувати життя. Для окремих осіб, сімей і громад вона є інструментом значного розширення прав і можливостей, що дозволяє значно підвищити рівень доходу і скріпити взаємозв’язок зі світом. Грамотне суспільство – це динамічне суспільство, члени якого обмінюються ідеями і беруть участь у дискусіях. У той же час, безграмотність є суттєвою перешкодою на шляху до поліпшення якості життя, більш того, вона може стати причиною соціальної ізоляції та насилля.

Наразі, за статистикою, рівень грамотності дорослого населення України складає 99,7%. Зазначений показник є досить високим навіть для таких країн як Великобританія, Ліхтенштейн та Швейцарія.

Головні глобальні заходи, організовані з нагоди Дня грамотності, відбудуться в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. З 8 по 9 вересня відбудеться конференція, головною подією якої стане присудження премій за поширення грамотності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-