Вінничани присвятили пам’яті Василя Стуса вересневі поетичні читання

Вінничани присвятили пам’яті Василя Стуса вересневі поетичні читання

Укрінформ
На Вінниччині 5 вересня відбулися Стусівські читання, присвячені 31 річниці загибелі поета.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На Вінниччині Стусівські читання традиційно проходять у вересневі дні та в січні, на честь дня народження поета, нашого земляка. Нинішні проходять на знак пам’яті про 31-шу річницю його загибелі. Зібралися політики, громадськість, митці і читають його вірші на площі, названій ім’ям поета. Він заплатив дорогу ціну за власні переконання, і його громадянський подвиг співзвучний устремлінням нинішніх українців, які відстоюють соборність і незалежність нашої держави», - повідомили в оргкомітеті читань.

 З року в рік читання об’єднують місцеву інтелігенцію, всіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців. Цьогорічні читання  проходили під гаслом  «Сховатися долі – не судилося»  - за назвою його однойменного вірша.

Василь Семенович Стус народився на Вінниччині у селі Рахнівка Гайсинського району. Український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник.  Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно). За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури Стус зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі. Загинув в ніч з 3 на 4 вересня 1985 року у мордовському таборі Кучино  нинішньої Пермської області Росії.  Був похований також у РФ,  проте у 1989 році Стуса перепоховали на Байковому кладовищі у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-