У Москві все ж ставлять князя Володимира, попри загрозу скандалу з ЮНЕСКО

У Москві все ж ставлять князя Володимира, попри загрозу скандалу з ЮНЕСКО

Укрінформ
У Москві на Боровицькій площі розпочалися підготовчі роботи для встановлення монумента князю Володимиру.

Про це повідомляє Коммерсант.

При цьому видання нагадує, що Боровицька площа входить у буферну зону об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Кремль і Красна площа". Тому подібні роботи потребують узгодження з Організацією.

Зокрема, у столичному департаменті капремонту зазначають, що на Боровицькому пагорбі під час підготовки до встановлення пам'ятника будуть обладнані "каскадні сходи" і система підсвічування "в рамках архітектурної концепції з краплями води, яку, наскільки нам відомо, раніше схвалила ЮНЕСКО".

Виконавчий директор Російського військово-історичного товариства (ініціатора проекту) Владислав Кононов також заявив, що «цей проект узгоджений з ЮНЕСКО як такий, що розташований у буферній зоні об'єкта охорони ЮНЕСКО (Московського Кремля) і не чинить негативного впливу на цей об'єкт». Він навіть назвав дату відкриття пам'ятника - 4 листопада.

Однак у самій Організації узгодження проекту не підтвердили. «Додаткові зауваження щодо переглянутого проекту будуть надані російській владі, щойно їх розгляд буде завершено консультативними органами», - йдеться у відповіді ЮНЕСКО на запит видання.

У Мінкультури також не підтвердили узгодження проекту з ЮНЕСКО. За даними прес-служби відомства, «були внесені корективи в план встановлення пам'ятника князю, а необхідні документи направлені в Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», однак відповіді ще не отримали.

"У підсумку влада Москви всупереч міжнародним зобов'язанням РФ розпочала підготовку майданчика для встановлення пам'ятника без згоди ЮНЕСКО, що може обернутися новим містозахисним скандалом", - сказала постійний спостерігач на сесіях Комітету всесвітньої спадщини, вчений секретар ради по спадщині Спілки архітекторів РФ Ірина Заїка.

При цьому повідомляється, що на благоустрій території навколо Кремля, в тому числі місця встановлення пам'ятника, Москва витратить понад 2,6 млрд руб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-