Знахідки на Поштовій можуть долучити до спадщини ЮНЕСКО - Мінкульт

Знахідки на Поштовій можуть долучити до спадщини ЮНЕСКО - Мінкульт

Укрінформ
Знахідки Княжої доби на Поштовій площі, де наразі ведуться археологічні розкопки, можуть визнати на рівні ЮНЕСКО. 

Про це під час прес-конференції у п’ятницю заявив міністр культури України Євген Нищук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Оскільки продовжуються роботи, очевидно, що тут може бути ще міжнародна комісія, яка може визнати це на рівні ЮНЕСКО", - сказав Нищук.

Він також зауважив, що звертатиметься до Президента щодо надання цьому об’єкту статусу національного значення.

Водночас, як зазначила директор департаменту культури КМДА Діана Попова, наразі не відомо, коли буде створено підземний музей на Поштовій, оскільки ще ведуться розкопки.

"На сьогодні ми маємо інвестора, який, звичайно, має в оренді цю частину і маємо з ним договірні засади, які він має так само не тільки з містом, а і з Національним інститутом археології. Після того, як будуть завершені археологічні роботи, тоді треба буде визначити статут пам’ятки. Це вже питання, яке стосується Міністерства культури: вони мають визначитись, який статус надати цій пам’ятці, коли буде все закінчено. Бо музей буде, звичайно, комунальною власністю, і ми будемо робити, все для того щоб так було", - зауважила Попова.

За її словами, місто вже виділило з бюджету 20 мільйонів гривень на перші роботи. "Є абсолютно спільне бачення що музей буде, воно є і в Міністерстві культури і в Київській міській раді з усіма фракціями, які підтримують і виділяють кошти. На сьогодні немає ще концепції музейного простору. Щойно закінчаться розкопки, ми можемо розуміти, що треба створити. Це буде вперше в Україні і будемо вчитися", - додала Попова.

Як повідомлялося, протягом 2015-2016 року під час археологічних робіт в рамках реконструкції Поштової площі в Києві були відкриті унікальні знахідки княжої доби та залишки прибережного міського кварталу середньовічного Києва. На розкопах вдалося виокремити і дослідити численні сліди перебудов та реконструкцій міських комунікацій, були знайдені фрагменти міської дороги, вкритої суцільним настилом із колод, залишки будинків та укріплень XI-XVIII століть. Раніше вважали, що Київ цих часів завершувався ближче до вулиці Сагайдачного, але тепер можна стверджувати, що на території Поштової площі розташовувався порт, вирували життя та жвава торгівля.

Фото: ua.golos.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-