Молдавани у вишиванках відзначили День народного костюма

Молдавани у вишиванках відзначили День народного костюма

Фото
Укрінформ
У Палаці республіки у молдовській столиці пройшло традиційне Національне свято - День народного костюма.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Символічно, що це свято проходить у рік 25-річчя незалежності Молдови. Ми сподіваємося, що цей гарний і світлий День народної творчості ще більше згуртує представників різних національностей, які проживають у нашій , так як всі вони - громадяни однієї країни - нашій єдиній і коханій Молдови", - зазначив прем'єр Павло Філіп.

Глава міністерства культури Молдови Моніка Бабук наголосила у своєму виступі на святі, що у День народного костюма в Молдові вшановують винахідливість, працьовитість, майстерність і любов багатьох поколінь жінок Молдови, які своїм мистецтвом внесли неоціненний вклад у духовну скарбницю країни. Адже орнамент на національних костюмах, зазначила вона, це не просто краса і вишуканість, це генетичний код народу, що передається з покоління в покоління, ним пишеться історія народу.

У святі взяли участь і українські майстри народного костюма з різних куточків Молдови.

"Українці з різних регіонів представили вишиванки разом з різними елементами українського національного костюма: пояси, віночки, запаски на спідниці, плахти, буси, які відрізняють українців, що живуть на кордонах з Україною, з Румунією. Звідси і різні національні елементи в одязі", - зазначила у своєму оповіданні голова організації українок Молдови Валентина Морару.

Вона додала, що є візерунки, яким більш як сто років і виконані вони виключно на домотканому полотні.

"Вишивка не має кордонів держави, орнаменти буковинців переплітаються, приміром, з румунськими візерунками, але у нас на рукавах вони горизонтальні, а у румун - під кутом, тобто, все одно зберігається національна українська індивідуальність", - сказала Морару.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-