У Києві покажуть

У Києві покажуть "шахтарську" виставку Романа Мініна

Укрінформ
Відкриття виставки Романа Мініна "Шахтарський фольклор, на згадку" відбудеться 21 червня о 18:30 в столичному Центрі сучасного мистецтва М17.

Про це повідомляє у Фейсбуці прес-служба центру.

"Роман Мінін - один з найуспішніших українських художників, що працює в жанрі живопису, графіки, стріт-арту, фотографії, автор об'єктів та інсталяцій. Його роботи на шахтарську тематику давно відомі широкому загалу в Україні та за кордоном. Він входить до топу найдорожчих українських художників, чиї роботи активно продаються на світових аукціонах, зокрема Phillips та Sotheby's. У червні 2015 року робота Мініна "Генератор Донецького метро" була продана за суму, що перевищує 11 тисяч доларів", - йдеться у повідомленні. 

Як підкреслює куратор виставки Єлизавета Бєльська, цей проект вже став культовим і виконав свою мистецьку місію, бо задовго до війни зафіксував стан певної частини українського суспільства, дехто з якої тепер вперто не хоче ототожнювати себе з Україною.

"На картини варто подивитися хоча б тому, що у такій кількості і якості вони будуть експонуватися востаннє. Відразу по завершенню частина картин поїде до іноземних галерей, інші - повернуться до майстерні художника, ще деякі - повернуться до приватних колекцій. Залишиться тільки пам'ять і спогади про цю виставку. За ними майбутні покоління будуть досліджувати наш час, бо картини Мініна - це не просто мистецтво, це вже історія", - зазначає куратор.

За словами самого Мініна, задумуючи і реалізуючи проект "Шахтарський фольклор або про що мовчить Донбас", він не ставив перед собою завдання виставити на посміховисько колекцію вульгарних шахтарських анекдотів або розповісти глядачеві про тяготи шахтарської праці в реалістичній манері письма, з впізнаваною деталізацією механізмів.

"Як би не хотів шахтар прийти на виставку і впізнати в купі намальованого металу ту чи іншу модель комбайна, ще раз посміятися над анекдотом, знайомим з дитинства, в моїх картинах він цього не побачить. Замість цього я пропоную йому глибше подивитися на своє життя, серйозніше замислитися над своєю долею. Сподіваюся, що в моїх роботах він пізнає те справжнє почуття чи передчуття, той страх або незрозумілу силу, віру в Бога, яка і є основною темою моїх творів. Герої моїх картин - це люди, покликання, професія і доля яких бути шахтарем, їхня робота алегорично нагадує про пошук істини як глибоко під землею, так і в глибині свого серця", - підкреслює художник.

Роман Мінін народився у місті Димитрів (нині Мирноград) Донецької області, навчався у Харківському художньому училищі та Харківській державній академії дизайну та мистецтв (кафедра монументального живопису). Він - член Національної спілки художників України, номінант премії Pinchuk Art Center, учасник багатьох українських та міжнародних виставок і арт-ярмарок, серед яких Manifesta 11 (червень 2016, Цюрих, Швейцарія), ART16 (травень 2016, Лондон, Велика Британія).

Фото: minerfolk.blogspot.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-