П'єсу Гавела покажуть у театрі Франка

П'єсу Гавела покажуть у театрі Франка

Укрінформ
В рік 80-річчя Вацлава Гавела прем'єру вистави за його п'єсою "Санація" покаже Національний драматичний театр імені Івана Франка. 

Про це Укрінформу повідомила керівник літературно-драматичної частини театру Наталія Пономаренко.

"Прем'єра відбудеться 10, 11 червня на Камерній сцені театру імені Сергія Данченка. "Санація" - спільний проект Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та Чеського центру при Посольстві Чеської Республіки в Україні. Постановка здійснена в рамках ініційованого центром проекту "Рік Гавела в Україні" з нагоди 80-річчя від дня народження Вацлава Гавела", - ідеться у повідомленні.

Вацлав Гавел (1936-2011) - чеський письменник, драматург, дисидент, правозахисник, державний діяч, останній президент Чехословаччини (1989-1992) та перший президент Чехії (1993-2003), один із засновників Громадянського форуму.

"Через п'ять років після смерті Вацлава Гавела стає все зрозуміліше, що боротьба непрактичного інтелектуала за повсякденні свободи залишила в чеській історії слід яскравіший, ніж ми могли уявити за його життя. Гавел, котрий цього року святкував би 80-річчя, стає ключовою фігурою критичного мислення про нас самих", - зазначає Луціє Ржегоржікова, директор Чеського центру у Києві.

Поставив "Санацію" на франківській сцені Бржетіслав Рихлік - чеський режисер, актор, продюсер, документаліст, журналіст, громадський діяч. Народився в 1958 році в Угерському Градишті. Зняв більш ніж 60 документальних фільмів.

Головні ролі у виставі виконують Олександр Логінов, Наталія Ярошенко, Петро Панчук.

Дія п'єси, написаної 1987 року, відбувається у старовинному замку, де працює і проживає група архітекторів, що розробляють проект перепланування старої частини міста з метою вдосконалення побутових умов жителів. Але це лише поверховий шар твору. Як і більшість п'єс Гавела, ситуації та події, в які потрапляють персонажі, часом нагадують абсурдність Кафки, а часом переносять в атмосферу героїв Чехова. 

Фото: ovacii.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-