Фільм про прикордонників у зоні АТО знімали під кулями

Фільм про прикордонників у зоні АТО знімали під кулями

Укрінформ
В Україні завершують роботу над фільмом "Війна на нульовому кілометрі" про події, що сталися на кордоні з Росією у червні-липні 2014 року.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян.

"Завершується робота над фільмом про прикордонників "Війна на нульовому кілометрі". Прем'єрний показ відбудеться найближчим часом. В основі фільму - події перших місяців російської агресії проти України. Реальні події, коли наші прикордонники були в оточенні біля пунктів пропуску "Довжанський" та "Ізварине" в червні-липні 2014 року", - сказав Слободян.

Він нагадав, що той рік, особливо перша його половина, був дуже складним: "За 2014 рік підрозділи Держприкордонслужби обстрілювались, в тому числі з російського боку, 796 разів. При цьому 420 разів - це обстріли із важкої артилерії, обстріли з РФ, коли ворога наші хлопці практично не бачили і смерть прилітала з неба, і прилітала від тих, кого вважали своїми якщо не братами, то колегами. А хлопці мовчки робили свою роботу".

Слободян зазначив, що стрічка охоплює період від травня до вересня 2014 року. У картині використана відеохроніка, отримана від бійців, що були безпосередніми учасниками подій, знята на мобільні телефони, планшети, а також відео, яке знімали фахівці Держприкордонслужби у той період.

За словами режисера фільму Василя Рибальченка, "це реконструкція тих подій, які навіть гіпотетично не можна було зняти, тому що були такі бої, що не можна було навіть голову підняти". Крім хроніки, він містить і художню частину.

Як зазначив продюсер, директор міжнародного продюсерського центру "Фор-пост" Олександр Дріз, зйомки розпочалися у другій половині 2015 року. "Практично ми вперше знімаємо суто реалістичні події, поєднуючи їх з кінодраматургічним мистецтвом. Інколи це були екстремальні умови. Зйомки проходили в зоні АТО, під час бойових дій. Ми разом з прикордонниками вперше опинилися під кулями, артилерійськими обстрілами", - розповів він.

За словами Дріза, фільм буде показаний у кінотеатрах. Вже є домовленість із Держприкордонслужбою, що він буде йти в усіх містах вздовж державного кордону, а також у Києві.

При цьому заступник голови Держкіно Сергій Неретін додав, що зараз не вистачає міфу про сучасних українських прикордонників, особливо тих, що опинилися на рубежі протистояння в умовах війни. "Фільм допоможе витіснити міфи радянської історії", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-