Помер корифей театру Франка

Помер корифей театру Франка

Укрінформ
У понеділок, 25 квітня, помер корифей Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Данило Федоряченко.

Про це Укрінформу повідомили у вівторок в літературно-драматичній частині театру.

"Ім'я корифея Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка Данила Даниловича Федоряченка для багатьох митців та прихильників театру є синонімом відданості обраній справі, граничної фахової майстерності", - наголошують колеги.

Життя Федоряченка великою мірою було пов'язане з театром імені Франка. Він навчався в драматичній студії при театрі у 1946-48 роках, після мобілізації з лав армії, в якій служив у 1940-1946 роках. Одночасно з навчанням в цьому ж театрі працював актором. По закінченні студії почав працювати на сцені франківців під орудою Гната Юри. Саме фундатор уславленого колективу став його першим учителем у мистецтві, а участь у легендарній виставі "Украдене щастя" за І. Франком - першим кроком на сцені.

Складні повоєнні роки та бажання більше зробити для розвитку театральної справи України стали поштовхом для оволодіння адміністративною спеціальністю. З 50-х років Федоряченко присвячує своє життя і талант мистецько-організаторській роботі - працює заступником директора російського драматичного театру ім. Лесі Українки, театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка. 

Більше двох десятиліть - від 1978 року - Федоряченко щедро віддає свої знання і досвід театру ім. Франка. 1978 рік з приходом нового художнього керівника Сергія Данченка став якісно новим у творчій діяльності франківців. Федоряченко на посаді директора-розпорядника робить значний внесок у забезпечення стабільного ритму роботи колективу, виходу його на міжнародну арену. Він бере участь в організації та проведенні зарубіжних гастролей театру в США, колишній Югославії, Болгарії, Польщі, Австрії, Німеччині.

Учні Федоряченка успішно працюють у численних театрах та мистецьких колективах України.

"Людина легкої вдачі, доброзичлива і відкрита,  Федоряченко завжди й повсякчас був готовий допомогти кожному в скрутну життєву хвилину. Саме тому для багатьох, хто працює на терені мистецтва, Федоряченко є прикладом відданості обраній справі", - йдеться в некролозі.

Серед вистав, у яких зіграв Федоряченко на сцені театру ім. Франка, - "Макар Діброва" Корнійчука - Іван; "Без вини винуваті" Островського - Актор; "Житейське море" Карпенка-Карого - Стьопочка.

Федоряченко - заслужений працівник культури УРСР (1983), заслужений діяч мистецтв України (2002). Він нагороджений, зокрема медалями "За боевые заслуги" (1947), "За трудовое отличие" (1947), "За победу над Японией" (1947), медаллю Жукова (1998); орденом "Вітчизняної війни" ІІ ступеня (1985), орденом "За заслуги": ІІ ступеня (2006), І ступеня (2010); почесною відзнакою Президента України (1995), відзнакою Президента України - медаллю "Захиснику вітчизни" (1999).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-