"Книжковий Арсенал" триває. Найцікавіше на фестивалі

Укрінформ
VI Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" триває. Цьогорічна виставка є найбільшою за всю її історію. Тут 150 видавництв презентують більше 400 книжкових новинок, різноманітні заходи відбуваються на 17 тисячах квадратних метрів площі Мистецького Арсеналу. 

На фестиваль приїхали 80 почесних гостей. А в програмі, що стартувала 20 квітня, - близько 550 подій, присвячених літературі та мистецтву. Чимало з них - ще попереду. Про особливості цьогорічного фестивалю і найцікавіші заходи, які ще чекають на відвідувачів - у коментарях для Укрінформу від організаторів програми.

Координатор "Книжкового Арсеналу" Оксана Хмельовська:

Загалом у нас 20 спеціальних проектів і тематичних блоків, 15 мистецьких, ілюстраторських виставок. Програма соціально ангажована, орієнтована на суспільні виклики. Це, зокрема, програма про Крим, його культуру, мистецтво, книговидання. Дуже приємно, що у нас присутнє єдине видавництво, яке випускає книжки кримськотатарською мовою. Також є історична платформа, адже наше суспільство зацікавлене в декомунізації, осмисленні історичної пам'яті. Таких резонансних соціальних блоків у нас багато. І навіть кураторська програма Юлії Козловець для дітей суттєво подорослішала, і вона - про інакшість, про особливості дітей.

Куратор української програми Ірина Славінська:

Цього року українська програма дуже соціально чутлива і саме тому в ній є кураторські проекти Євгена Стасіневича, котрий присвятив велику увагу темі катастроф і ненависті у літературі. І це нагода поговорити і про великі історичні потрясіння і про Чорнобиль, переосмислити кризовий і травматичний досвід і подивитися, як він змінюється у літературі.

Великою радістю є поява нової кураторської програми "Література як інструмент соціальної дії", вона центрована навколо ідеї про те, що література може впливати на реальність і літературні, культурні проекти спроможні кодувати дійсність і реально змінювати наше життя у містах і селах, у малих громадах, бути інструментом терапії, інструментом включення у нові спільноти для таких людей, як внутрішньо переміщені особи.

Директор Польського Інституту в Києві, радник-посланник Посольства Польщі в Україні Ева Фігель:

Міжнародна програма цього року має свої особливості. У нас є стенд Франкфуртського ярмарку, який розповідає про німецькомовну літературу. І тут свої зусилля об'єднали колеги з Німеччини, Австрії та Швейцарії.

Представники міжнародних інституцій долучилися до презентації кримськотатарської програми, яка цього року займає особливе місце на Книжковому Арсеналі. Зокрема, тут експонується виставка про Мустафу Джемілєва. Це дуже важлива, знакова людина не тільки для кримських татар, а й для усієї України.

Також міжнародні інституції задіяні у програмі "Свої/Чужі. Образи. Стереотипи". Ми розповідаємо про деякі стереотипи, які існують у нашій двосторонніх відносинах, у наших країнах, намагаємося пояснити, як ми боремося з цим і чим можемо допомогти.

Ми долучені до програми кінопоказів. Зокрема, з нашого боку приїжджає Зигмунт Мілошевський. Можна подивитися його фільм "Зерно правди" і почути, як автор книжки став режисером фільму.

Традиційно ми презентуємо свіжі переклади україномовної літератури і переклади авторів країн Євросоюзу. Можна зустрітися і поспілкуватися з багатьма письменниками.

Британська Рада в Україні та Посольство Іспанії ініціювали цікаві заходи з нагоди 400-річчя Сервантеса та Шекспіра.

Дуже сильна дитяча програма, до проведення якої залучені наші колеги зі Скандинавії і Литви. Один з гостей дитячої програми - всесвітньовідомий шведський письменник Ульф Старк, який презентує свої книжки, видані українською мовою.

Запрошення від Еви Фігель та Ірини Славінської

Ева Фігель запрошує на свою зустріч "Лабораторія культурної дипломатії" (неділя, 24 квітня, 10.00 - 10.45, сцена "Кафе Європа"), на зустрічі із Зигмунтом Мілошевським (субота, 23 квітня, 15.00 - 15.45, сцена "Кафе Європа") та з одним із найяскравіших сучасних письменників Польщі Ігнацієм Карповичем, який презентуватиме свій роман "Сонька" (субота, 14.00 - 14.45, сцена "Кафе Європа"). Події відбудуться за підтримки Польського Інституту в Києві.

У спеціальній програмі Ірини Славінської: розмова із серії діалогів "Обмін речовин", в якій Юрій Андрухович і Олександр Бойченко говоритимуть про "своїх" і "чужих" (субота, 23 квітня, 19.00 - 19.45, зал "Фарби"); дискусія на тему адаптації та успішної самореалізації переселенців у нових містах "Переселенці. Люди, які не загубили себе" (субота, 23 квітня, 14.00 - 14.45, кінозал 1).

Презентації від Сергія Лойка та Генрика Літвіна. Інші події суботи, 23 квітня:

Сергій Лойко презентує оновлену редакцію книги "Аеропорт" зі змінами в сюжеті й альтернативним закінченням роману (18.00 - 18.45, зал "Дукат"); Чеський Центр у Києві - майбутнє видання українського перекладу книги Міхала Жантовського "Гавел" за участі автора (12.00 - 12.45, сцена "Меридіан"); Посол Польщі в Україні Генрик Літвін - свою книгу "Шляхта Київщини, Волині та Брацлавщини (1569-1948)" (13.00 - 13.45, сцена "Кафе Європа"); відбудеться презентація проекту "Гордість нації" та нової книги Севгіль Мусаєвої, присвяченої Мустафі Джемілєву (15.00 - 15.45, зал "Фарби").

Серед інших подій також відбудеться  лекція "Феноменальна Ферранте" від Естер Хьотінг, експерта у сфері книговидання про феномен популярності таємничої Елени Ферранте, найпопулярнішої сьогодні італійської письменниці, авторки тетралогії "Неаполітанські романи" (12.00 - 12.45, сцена "Кафе Європа", за підтримки Італійського інституту культури в Україні); відверта розмова з австрійським письменником Томасом Главінічем "Хто ми і як живуть наші бажання?" (16.00 - 16.45, сцена "Кафе Європа").

Дискусії про долю російської мови та Крим

А ще в суботу відбудуться дискусії: "Білоруська "Справа" для України. Чи можуть білоруські й українські інтелектуали в співпраці допомогти спинити війну?" за участі Оксани Забужко, В'ячеслава Левицького та гостей з Мінська Алеся Наварича, Наталки Бабіної (11.00 - 11.45, сцена "Кафе Європа"); "Чи можлива глоссектомія? Дискусія про долю російської мови та культури в Україні" за участі Юрія Винничука, Сергія Луніна, Юрія Макарова, Михайла Назаренка, Юлії П'ятецької, Бориса Херсонського (12.00 - 13.25, зал "Папір"); "Крим: незавершена війна" -  про ситуацію на півострові й стратегії деокупації, учасники Тарас Березовець, Олександр Лієв, Олександр Янковський, Ахтем Сеїтаблаєв (15.00 - 15.45, зал "Къырым"); "Письменники та книгарні: історії кохання", учасники Ірина Славінська, Юрій Андрухович, Олександр Бойченко (16.00 - 16.45, зал "Малі", спецпрограма "Малі книгарні" Вікторії Наріжної); "Чорнобильська Зона в літературі й кіно. До 30-річчя катастрофи", учасники Мирослав Слабошпицький, Маркіян Камиш, Микола Кравченко (18.00 - 18.45, зал "Папір").

Також покажуть фільм "Медузи" за сценарієм Етгара Керета, володаря "Золотої камери" на Каннському міжнародному кінофестивалі (16.30 - 19.00, зал "Будда"), а на Вуличній сцені відбудеться музичний виступ кримськотатарської співачки Ельвіри Саріхалил - кримськотатарський фольк-модерн (22.00 - 23.00, спецпрограма "Къырым").

Книжки від Любомира Гузара та Олега Сенцова. "Книжковий Арсенал" у неділю, 24 квітня:

Найрезонанснішою подією "Книжкового Арсеналу" обіцяє стати презентація книги "Де скарб твій...": Бесіди владики Любомира Гузара з підприємцями" за участі самого автора - Блаженнішого Любомира Гузара, Верховного Архиєпископа-емерита УГКЦ (19.00 - 20.00, сцена "Кафе Європа", "Видавництво УКУ"). Відбудуться також презентації книги Олега Сенцова "Купите книгу - она смешная", учасники Данило Яневський, продюсер  Анна Паленчук (13.00 - 13.45, зал "Папір", видавництво "Фоліо", спецпрограма "Къырым"); роману Юрія Винничука "Аптекар" (16.00 - 16.45, зал "Папір", видавництво "Фоліо"); книжки для підлітків від арт-менеджера Meridian Czernowitz Андрія Тужикова "Ще одна цегла в стіні" (16.00 - 16.45, сцена "Меридіан", дитяче арт-видавництво "Чорні вівці"). 

Дискусії: "Ми" для "них" після Майдану. Образ України за кордоном після Революції гідності", учасники: Євген Магда, Тетяна Водотика, Філіпп де Лара (Франція), Міхал Жантовський (Чехія). Програма "Свої / Чужі. Образи. Стереотипи" за сприяння Чеського центру та Французького Інституту (11.00 - 12.30, сцена "Кафе Європа"; "Місцеві й понаєхавшиє" - про культурний ландшафт Києва. Учасники Лариса Денисенко, Олексій Зарахович, Дмитро Лазуткін, Євгенія Чуприна, Олег Коцарев, Володимир Рафєєнко, Артем Чапай, Любов Якимчук (12.00 - 13.30, кінозал 1).

"Звізда Абсент. 30 років потому" - читання уривків про Зону з неопублікованих творів молодої авторки Тетяни Майбороди  і з книги сталкера Маркіяна Камиша "Оформляндія, або Прогулянка в Зону", модератор - Юрій Андрухович (18.00 - 18.45, кінозал 1, кураторський проект Юрія Андруховича "Чотири архіви).

На Вуличній сцені глядачів чекатиме "Батл: поезія vs реп". Поети: Павло Коробчук, Юрко Космина, Артем Полежака. Репери: Freel, Vanek. Ведучий: Дмитро Лазуткін (17.30 - 18.45, спецпрограма Настасії Євдокимової "Перехідність").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-