У Харкові відкрилася масштабна експозиція порцеляни

У Харкові відкрилася масштабна експозиція порцеляни

Укрінформ
Постійну експозицію порцелянової пластики XVII-XX століть під назвою "...А білістю своєю він перевершує сніг і іній" відкрито в Харківському художньому музеї.

Коментар кореспонденту Укрінформу прямо в експозиційному залі дала директор музею, заслужений працівник культури України Валентина Мизгіна.

"Фонд музею вперше після довгої перерви представляє публіці понад 500 скульптур та декоративних виробів з фарфору, створених у минулі століття на заводах Німеччини, Австрії, Франції, Італії, Англії, Данії та Російської імперії.

Це зібрання порцеляни - одне з кращих в Україні. Історія його формування почалося в XIX столітті з колекції музею Імператорського Харківського університету - нині національного університету ім.Каразіна, а також Харківського міського художньо-промислового музею. У XX столітті колекція поповнилася дарениями земляків - відомих колекціонерів порцеляни Катерини Шпектор і Мойсея Фрадкіна.

Багато експонатів відновлено земляками-реставраторами, починаючи з спеціаліста вищої категорії Світлани Ефанової, яка 30 років займається реставрацією порцеляни. Завдяки їм цінителі можуть на власні очі побачити втілену в порцелянової пластиці грацію рококо, сувору красу класицизму, розкіш пізнього академізму, безжальну соціальність реалізму, витончену природу символізму та модерну в мистецтві", - зазначила Мизгіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-