Завершився міжнародний конкурс юних піаністів імені Крайнєва

Завершився міжнародний конкурс юних піаністів імені Крайнєва

Укрінформ
Стоячи аплодувала публіка лауреатам та призерам - а це кожен четвертий із майже півсотні учасників - XII Міжнародного конкурсу юних піаністів імені Володимира Крайнєва, що завершився у Харкові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Протягом тижня музиканти віком від 9 до 17 років з Праги, Вільнюса, Гавани, а також понад десяти міст України демонстрували свою майстерність у виконанні музичної класики та творів сучасних композиторів членам журі - відомих музикантів з України, США, Чехії, Грузії і Литви.

"Факт тим більше примітний, що конкурс мало не переїхав у Москву. Справа в тому, що в 2014 році з ініціативою його проведення в столиці РФ в якості культурної спадщини знаменитого піаніста виступила дружина покійного маестро, відомий тренер з фігурного катання Тетяна Тарасова. Проте українська сторона довела, що ліцензія на конкурс-бієнале, заснований у 1992 році за ініціативи Харківської спеціалізованої музичної школи-інтернату, де у свій час навчався сам Крайнєв, належить харків'янам. І нехай у 2014 році конкурс у Харкові не відбувся з об'єктивних причин, цього разу він продемонстрував вірність високій планці творчого змагання, заданої великим піаністом, який аж до своєї смерті в 2011 році був беззмінним головою журі конкурсу", - зазначив директор конкурсу, заслужений діяч мистецтв України Валерій Алтухов.

Що стосується номінантів конкурсу, то, за словами голови журі, віце-президента Європейської Спілки молодіжних музичних конкурсів (EMCY) Юстаса Дваріонаса (Литва), цього разу особливо проявили себе виконавці середньої та молодшої вікових груп.

"За міжнародними стандартами, члени журі до останнього не знали про підсумки таємного голосування. Як з'ясувалося, думки зійшлися: юні музиканти підкорили їх бездоганною технікою і прониковенностью виконання, у тому числі, у супроводі симфонічного оркестру Харківської філармонії та Молодіжного симфонічного оркестру "Слобожанський". Ці номінації, а також нова - "Дебют" - збережуться і в наступному, 13-му конкурсі ім.Крайнєва, запланованому в Харкові на 2018 рік", - пояснив Дварионас.

За його словами, лауреати та призери конкурсу нагороджені преміями та призами за рахунок спонсорів, включаючи харківські підприємства і зарубіжні фонди.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у 2010 році народний артист України і Росії Володимир Крайнєв в останній раз приїхав у Харків на конкурс: він помер 29 квітня 2011 року в Німеччині і похований у Москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-