Мінкульт прокоментував знищення будинку Шевченка в Росії

Мінкульт прокоментував знищення будинку Шевченка в Росії

Укрінформ
Міністерство культури звернеться до ЮНЕСКО з проханням розглянути питання відповідальності Росії за порушення міжнародних зобов'язань щодо збереження культурної спадщини та дотримання прав національних меншин у зв'язку зі знищенням в Оренбурзі будинку, в якому жив Тарас Шевченко.

Про це йдеться в заяві Мінкульту, опублікованій на офіційному сайті відомства. 

«З огляду на вчинений акт вандалізму щодо об'єкту культурної спадщини, важливого для України та української національної меншини в Росії, Міністерство культури України ініціює звернення до ЮНЕСКО та до Ради Європи з метою розгляду питання про відповідальність Російської Федерації за порушення міжнародних зобов'язань щодо збереження культурної спадщини та дотримання прав національних меншин», - ідеться в повідомленні.

У Мінкульті зазначили, що «вкрай обурені» фактом знищення в Оренбурзі будинку, в якому під час свого заслання перебував Тарас Шевченко.

За даними відомства, знесений будинок мав не лише унікальне меморіальне значення через пов'язаність із Тарасом Шевченком як постаттю світового значення, 200-річчя якого нещодавно відзначалося на найвищому міжнародному рівні, але й відповідно до закону РФ «Про охорону об'єктів культурної спадщини (пам'ятки історії та культури) народів Російської Федерації» будинок має статус пам'ятки історії федерального значення.

«Знищення такого важливого об'єкту культурної спадщини заради розміщення на його місці автостоянки комерційного банку яскраво засвідчує демонстративну безвідповідальність російських державних органів по відношенню як до власного законодавства, так і щодо взятих Росією міжнародних зобов'язань», - підкреслили у міністерстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-