Фестиваль українського кіно пройде днями у Брюсселі

Фестиваль українського кіно пройде днями у Брюсселі

Укрінформ
Уперше в бельгійській столиці  23-24 січня відбудеться фестиваль українського кіно "Ukraine on Film: Way to Freedom". На ньому будуть представлені шість яскравих стрічок.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі організатор фестивалю Ілля Дядик.

"Фестиваль відбудеться 23-24 січня в Брюсселі, в Центрі образотворчих мистецтв "Воzar" - одній із найпрестижніших організацій Бельгії. Він пройде вперше, але ми плануємо його проводити щорічно. В програмі фестивалю шість фільмів - "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, "Поводир" Олеся Саніна, "Гамер" Олега Сенцова, анімаційний альманах "Пригоди козаків", класика німого кіно "Одинадцятий" Дзиги Вертова. Фільм-відкриття фестивалю - "Все палає" Олександра Течинського, Олексія Солодунова, Дмитра Стойкова, який розповідає про Революцію Гідності", - зазначив Дядик.

Він додав, що мета фестивалю - міжкультурний діалог, і всі фільми будуть представлені творчими групами, після показів плануються дискусії та обговорення.

За словами політичного директора МЗС України Олексія Макеєва, фестиваль покликаний  показати європейцям сучасну Україну. "Ми хочемо зламати стереотипи, які сьогодні існують у європейської громадськості, і говорити не тільки про те, що Україна - це держава, яка сьогодні бореться за свободу, але й про те, що вона є цікавим, новим для багатьох європейців світом", - сказав він.

Макеєв зауважив, що важливий аспект програми фестивалю - фільм "Гамер"  Сенцова. "Ми хочемо використати цю нагоду  для того, щоб привернути увагу європейців до проблематики українських політичних в'язнів", - сказав він, додавши, що протягом останнього року МЗС разом із партнерами організувало чимало акцій на підтримку наших політичних в'язнів, зокрема шторми в  соціальних мережах, презентації у парламентах, самий тільки фільм Сенцова був показаний у 20 європейських містах.

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, додав, що програма фестивалю  продемонструє розмаїття форм сучасного українського кінематографу: "Ми хочемо продемонструвати, що українське кіно не виникло декілька років тому назад, що Україна - це країна з грандіозними кінотрадиціями, які започатковані ще в кінці ХІХ століття", - підкреслив він.

Як розповів Іван Козленко, директор кіноархіву і музею кіно Національного центру О.Довженка, фільм "Одинадцятий" Вертова  був створений у 1928 році. Симптоматично, що більшість зйомок пройшли на Донбасі. "Важливо, що це перший фільм, створений Вертовим в Україні. Їх він створив тут три. Включенням цього фільму, його реставрацією ми хочемо наголосити на суттєвому впливі кінематографічної авангардистської традиції Вертова на українське кіно", - наголосив Козленко.

Фестиваль організований Держкіно України, компанією "Артхаус Трафік", Центром образотворчих мистецтв "Bozar" за підтримки Посольства України в Бельгії та Представництв України в ЄС і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-