Румунія підтримує Україну на шляху в Євросоюз і НАТО - президенти підписали декларацію

Румунія підтримує Україну на шляху в Євросоюз і НАТО - президенти підписали декларацію

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський у Молдові обговорив з Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом необхідність посилення санкційного тиску на Росію, притягнення агресора до відповідальності та підтримку України на шляху до ЄС і НАТО.

Лідери підписали також спільну декларацію, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський, зокрема, подякував румунському народові за солідарність з Україною та окремо висловив подяку Йоханнісу за його особистий внесок у підтримку нашої країни та посилення її обороноздатності.

Він відзначив важливість надання Румунією тимчасового притулку українським громадянам, які були вимушені залишити свої домівки внаслідок розв’язаної Росією агресивної війни.

Читайте також: Президенти України та Єврокомісії зробили спільну заяву до Дня захисту дітей

Лідери обговорили подальші кроки в допомозі Україні з боку Румунії з метою протистояння російському вторгненню, зокрема посилення міжнародної санкційної політики та притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, скоєні на території нашої країни.

Під час переговорів було наголошено на важливості нарощування підтримки України на шляху до ЄС і НАТО. За даними ОП, свідченням такої чіткої позиції з боку Румунії стало підписання главами держав декларації про підтримку євроатлантичної інтеграції України.

«Підписання цього документа є важливим кроком напередодні липневого саміту НАТО у Вільнюсі», – наголосив Зеленський.

Окрему увагу було приділено питанню реалізації формули миру як основи для забезпечення сталого справедливого миру на континенті й відновлення світового порядку.

Читайте також: Молдова підтримує формулу миру Зеленського та створення трибуналу для РФ — Санду

Під час зустрічі лідери обмінялися думками щодо актуальних питань двосторонньої взаємодії, зокрема у сферах торгівлі й логістики, а також співпраці на гуманітарному напрямі.

Повний текст декларації президентів опубліковано на сайті глави Української держави.

У документі зазначається, зокрема, що Україна і Румунія висловили готовність провести двосторонні консультації щодо міжнародних гарантій безпеки України на період до набуття членства в НАТО на основі Київського безпекового договору від 13 вересня 2022 року.

Також Румунія підтримує Україну в тому, щоб "стати членом НАТО, щойно дозволять умови".

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у четвер перебуває з візитом у Молдові, де взяв участь у відкритті саміту Європейської політичної спільноти.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-