Україна та Глобальний південь: пошук шляхів співпраці

Україна та Глобальний південь: пошук шляхів співпраці

Укрінформ
1 червня, 11:00 - круглий стіл на тему: “Україна та Глобальний південь: пошук шляхів співпраці”.

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Портал “Украина глазами мусульман”.

Учасники: Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Рамдан Аурагх - експерт-міжнародник, сходознавець; Аднан Аль-Казімі - голова громадської організації «Іракський Дім»; Ісса Садіо Діалло - голова Африканської Ради в Україні; Мухаммад Зайдіє - голова сирійської діаспори у Києві; Ігор Лосовський - заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; В'ячеслав Швед - науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України; Ірина Субота - аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Абу Алруб Емад - президент ГО "Український центр діалогу та комунікації"; Яна Лук'янець - перший секретар відділу стратегічних комунікацій МЗС України; Дарина Гаріб - третій секретар відділу ситуаційного центру МЗС України; Дялявер Саідахметов - представник Конгресу мусульман України.

Теми для обговорення:

  • Можливості народної дипломатії для налагодження діалогу
  • Роль та потенціал діаспор країн Глобального півдня в Україні
  • Боротьба з наративами російської пропаганди у світі.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: e-mail: pressa@mil.gov.ua або за телефоном  067 43071 81

Акредитація триватиме до 10:30 1 червня 2023 року. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Україні потрібен координаційний орган для роботи з мусульманами в усьому світі - експерт

Україні потрібна інституція для роботи з мусульманськими спільнотами, які могли б донести правду про події в Україні до мусульман усього світу, зокрема Росії.

Таку думку висловив науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України В'ячеслав Швед під час круглого столу в Укрінформі.

Науковець зазначив, що з великою пошаною ставиться до зусиль щодо мобілізації справжніх російських патріотів для початку організованої збройної боротьби проти російського режиму. На його думку, одним з важливих питань у цьому контексті є залучення до опору мусульман Росії, оскільки саме з мусульманських регіонів РФ набирається найбільша частина російського війська, відповідно, вони зазнають найбільших втрат на війні.

"Важливо знати, що тут можуть зробити організації мусульман в Україні, які представляють башкирів, татар, чеченців та інших народів... Мені здається, що це питання дуже серйозно постало на часі. Я звертаюся до представників державних органів: можливо, потрібно створити якусь спільну робочу групу чи координаційний орган, опрацювати науково-аналітичні аспекти цієї проблеми, виступити з якимись пропозиціями... Сьогодні ситуація така, що потребує максимальної скоординованості дій державних, наукових інституцій і громадських організацій", - сказав Швед.

Він додав, що до цієї інституції мають входити представники держави.

Водночас представник Конгресу мусульман України Ділявер Саідахметов скептично оцінив можливість "достукатися" з альтернативною думкою до мусульманських спільнот Росії.

"На жаль, як показав наш досвід, більшість мусульман Росії зараз жодним чином не відрізняються від усіх інших росіян, і там вибудовувати співпрацю чи намагатися змінити їхню думку - це гаяти час", - зауважив він.

На його думку, держава і організації, які об'єднують мусульман України, насамперед мають зосередитися на тому, щоб знаходити якомога більше союзників в інших країнах, які допоможуть перемогти у цій війні. Окрім того, до українського суспільства також треба доносити інформацію про роль і місце мусульманської спільноти в житті країни, вважає представник Конгресу мусульман України.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-