НБУ підняв норматив довгострокової ліквідності для банків до 100%

НБУ підняв норматив довгострокової ліквідності для банків до 100%

Укрінформ
Національний банк продовжив імплементувати раніше анонсовані регуляторні вимоги до банків, зокрема, підняв коефіцієнт чистого стабільного фінансування (NSFR) до 100%.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України, передає Укрінформ.

Пруденційний норматив ліквідності – коефіцієнт чистого стабільного фінансування або NSFR - визначає мінімальний необхідний рівень ліквідності банку на горизонті один рік. Виконання цього нормативу банками сприяє залученню більш стабільних та довгострокових джерел фондування, зменшуючи залежність від короткострокових ресурсів.

Читайте також: Нацбанк перейшов на систему електронних платежів нового покоління

"Подовження банками строковості бази фондування є необхідною передумовою для зниження ризиків для валютного ринку та міжнародних резервів, підтримки курсової стійкості, сталого зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань", - йдеться у повідомленні.

Коефіцієнт чистого стабільного фінансування або NSFR – був запроваджений постановою Правління НБУ від 24.12.2019 № 158 з 1 квітня 2021 року.

Початкове значення нормативу NSFR складало 80%, з 1 жовтня 2021 року - 90%.

Постановою Правління НБУ від 07.03.2022 №40 перехідний період для запровадження 100% значення нормативу NSFR було подовжено на один рік, тобто до 1 квітня 2023 року.

Читайте також: У Нацбанку прокоментували заяву Групи Raiffeisen Bank International щодо виходу з рф

Таким чином, вже з 1 квітня 2023 року мінімальне значення нормативу NSFR за всіма валютами становитиме 100%, що відповідає нормам законодавства ЄС.

NSFR - один із двох коефіцієнтів ліквідності, розроблених Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 2007 - 2008 років.

Як повідомлялося, за даними НБУ профіцит ліквідності в українській банківській системі станом на початок січня 2023 року становив 534,14 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-