Децентралізація: USAID наголошує на важливості законодавчої роботи для допомоги громадам

Децентралізація: USAID наголошує на важливості законодавчої роботи для допомоги громадам

Фото
Укрінформ
В Україні важливо продовжувати законодавчу роботу у сфері децентралізації для допомоги місцевому самоврядуванню, яке виконує багато завдань в умовах війни.

Про це під час круглого столу в Укрінформу на тему: «Пріоритети законодавчого порядку денного для підтримки децентралізаційної реформи» повідомив керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Марат Кюрчевський.

Він зауважив, що реформа децентралізації - одна з найуспішніших та найважливіших реформ України і USAID продовжує підтримувати реформу.

"Місце самоврядування стикається зі значними труднощами, особливо в умовах війни, тому вкрай важливо разом вирішувати проблеми за допомогою ефективного законодавства. Розуміти ті труднощі, будувати відповідну законодавчу роботу, щоб допомогти громадам вистояти у війні та ефективно працювати над відновленням, вкрай важливо для всієї країни", - сказав Кюрчевський.

Народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зауважив, що у парламенті триває робота над законодавством у сфері децентралізації, зокрема завершилась робота робочої групи над законопроєктом про службу в органах місцевого самоврядування і наступного місяця його планують запропонувати на розгляд у профільному комітеті. Він також зауважив, що законопроєкт про місцеві державні адміністрації потребує перегляду і незабаром народні депутати поновлять консультації.

Читайте також: USAID запустило кампанію про внесок жінок в оборону та відбудову України

"З приводу речей, які потрібно буде робити - питання рамкового закону про відновлення публічної влади на деокупованих територіях. Ще потрібно працювати над оновленням законодавства про транскордонне співробітництво громад, оскільки є зауваження Єврокомісії, що діюче законодавство не відповідає вимогам Євросоюзу. Також буде оновлюватись законопроєкт щодо старост", - додав Безгін.

Виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Валентина Полтавець зауважила, що місцеве самоврядування вирішує дуже багато завдань під час війни, щоб забезпечити життєдіяльність в громадах, надавати якісні послуги та підтримку мешканцям та переселенцям, а також допомагати армії та працювати над відновленням.

Круглий стіл провела Громадська організація «ДЕСПРО» в рамках проєкту «Законодавчий порядок денний. Форум з децентралізації в Києві». Зустріч стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів під час засідання 14 березня затвердив План пріоритетних дій уряду на 2023 рік, серед яких є продовження реформи децентралізації та регіональний розвиток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-