СБУ нейтралізувала банди, які тероризували Харків, Одесу та Сумщину

СБУ нейтралізувала банди, які тероризували Харків, Одесу та Сумщину

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України у результаті спецоперацій в Одесі, Харкові та Сумській області нейтралізувала кримінальні угруповання, які тероризували та залякували місцевих жителів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ

«Зловмисники здійснювали розбійні напади на приватні оселі громадян та обкладали «даниною» місцевих підприємців.У разі відмови – застосовували психологічний тиск, вчиняли насильство та погрожували вбивством, у тому числі родичам потерпілих. Діяльність злочинних груп призводила до загострення криміногенної обстановки і розхитувала внутрішню ситуацію в регіонах», - ідеться у повідомленні.

СБУ знешкодила злочинні угруповання / Фото: СБУ

Так, у ході слідчо-оперативних дій в Одесі знешкоджено угруповання, яке діяло від імені підсанкційного «злодія в законі» на прізвисько «Авто Копала». Керівництво бандою здійснював через так званого «смотрящего» за міським слідчим ізолятором. Перебуваючи у СІЗО кримінальник координував дії своїх поплічників на «волі».

Читайте також: Суд арештував п'ятьох учасників банди, які вдавали добробатів і тероризували киян

Співробітники СБУ затримали активних учасників банди на спробі «вибити» гроші з місцевого підприємця. Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У Харкові нейтралізовано угруповання, яке вимагало гроші з громадян під надуманими приводами. Для цього створювали штучні конфліктні ситуації, а потім за гроші «пропонували» їх вирішити.

До складу організованої групи входили ніде не працюючі громадяни, кожен з яких раніше вже був неодноразово засуджений за вчинення кримінальних злочинів.

Співробітники Служби безпеки затримали всіх чотирьох учасників банди на спробі чергового «вибивання» неіснуючого боргу. За матеріалами СБУ їм повідомили про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою).

Читайте також: СБУ знешкодила банду вимагачів, які тероризували жителів Дніпра

На Сумщині блоковано діяльність угруповання, яке вимагало гроші з людей для наповнення «злодійської каси». Серед потерпілих від дій фігурантів, зокрема - внутрішньо переміщені особи.

У результаті спецоперації СБУ затримано всіх учасників банди та їхнього організатора, який намагався втекти за кордон. Їм повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 187 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (вчинення у складі організованої злочинної групи тяжких та особливо тяжких злочинів – вимагання, розбою та незаконного поводження зі зброєю).

За інформацією Офісу генерального прокурора, у Сумській області повідомили про підозру п'яти учасникам організованої групи, які тривалий час здійснювали розбійні напади та вимагали кошти у жителів Охтирки та Суми.

За даними слідства, підозрювані діяли за однією схемою. Один із них залишався в автомобілі спостерігати за навколишньою обстановкою, інші, озброївшись, заходили в квартири до потерпілих. Застосовуючи фізичну силу, вони вимагали за «спокійне проживання в місті» від 10 000 грн до 30 000 грн. На даний час встановлено трьох потерпілих, серед яких – внутрішньо переміщена особа. Чоловіка тероризували упродовж декількох місяців. Він віддав нападникам банківську картку та 10 000 грн.

До цього підозрювані вже неодноразово притягалися до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Катували людей та відбирали бізнес: викрили банду, яка діяла в Україні і Молдові

Спецоперації проводили співробітники СБУ Одеської, Харківської та Сумської областей спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року правоохоронці в результаті міждержавної спеціальної операції викрили організовану групу, учасники якої вимагали в підприємців великі суми грошей, а в разі відмови викрадали й катували потерпілих, а окрема ланка угруповання «постачала» кримінальникам Молдови жінок для сексуальної експлуатації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-