Німеччина очолить місію ЄС на Південному Кавказі

Німеччина очолить місію ЄС на Південному Кавказі

Укрінформ
Німеччина як нейтральна сторона та як очільниця місії ЄС на Південному Кавказі надаватиме підтримку задля нормалізації ситуації в регіоні Нагірного Карабаху та запобігатиме можливим дестабілізуючим крокам з боку рф.

Про це заявила міністр закордонних справ держави Анналена Бербок на спільній з вірменським колегою Араратом Мірзояном пресконференції у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Німеччина перебирає керування, відповідальність у місії ЄС», - сказала Бербок, зауваживши, що Євросоюз чітко заявив, що є нейтральним спостерігачем.

За її словами, у місії буде значна кількість поліцейських і цивільних експертів з Німеччини.

ФРН на двосторонній основі надаватиме допомогу за кількома напрямками. Зокрема, йдеться про ідентифікацію і поховання тіл, виявлених у регіоні Нагірного Карабаху, розмінування та демаркацію кордону, а також у галузі кібербезпеки з огляду на «велику загрозу дестабілізуючого впливу з боку росії», зазначила Бербок.

Вона закликала до припинення блокади Лачинського коридору, що триває з середини грудня минулого року: «Це є обов’язком Азербайджану і росії».

Глава німецького зовнішньополітичного відомства підкреслила, що позиція Берліна полягає в підтримці суверенітету та територіальної цілісності обох сторін – Вірменії й Азербайджану. Вона також зауважила, що не має ілюзій щодо швидкого врегулювання 30-річного конфлікту навколо Нагірного Карабаху. Він може бути завершений виключно шляхом переговорів, медіатором яких наразі є глава Ради ЄС Шарль Мішель, підкреслила Бербок, додавши, що стабільність регіону відповідає інтересам Європи.

Читайте також: москва та дамаск мають забезпечити гуманітарні коридори через землетрус – Бербок

Як повідомлялося, глави МЗС країн Євросоюзу 23 січня домовилися відправити до Вірменії моніторингову місію, завданням якої є «підвищення довіри у прикордонних районах Вірменії та створення умов, які б сприяли нормалізації відносин між Вірменією та Азербайджаном». Місія погоджена на запит Єревана строком на 2 роки. Її співробітники патрулюватимуть територію вздовж міжнародно визнаного кордону Вірменії та моніторитимуть ситуацію на місцях.

Направлення місії ЄС у регіон викликало роздратування у росії, МЗС якої заявило, що поява у прикордонних районах Вірменії представників Євросоюзу призведе до геополітичного протистояння та загострить суперечності.

Останніми тижнями у Вірменії відбулися протести проти російського військового контингенту у регіоні.

Фото: @AuswaertigesAmt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-