Українська діаспора закликала МОК заборонити участь росіян і білорусів в Олімпіаді

Українська діаспора закликала МОК заборонити участь росіян і білорусів в Олімпіаді

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) закликав Міжнародний олімпійський комітет заборонити участь російських і білоруських спортсменів у змаганнях на Літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Діаспора нагадала, що 24 лютого 2023 року минає перша річниця від часу неспровокованого жорстокого повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Метою держави-агресора є не тільки загарбання українських територій, а й знищення української національної ідентичності та геноцид українського народу. Жахлива різанина у Бучі та Ізюмі, страшні звірства та численні випадку зґвалтувань, вчинені російськими загарбниками в Україні, шокували весь світ.

«Протягом останніх років росія перетворила свою культуру та спорт на зброю, яка пропагує людоненависницькі ідеї рашизму по всьому світі. Значна кількість російських спортсменів безпосередньо пов’язані з російською армією. Немає жодного сумніву у тому, що росія використає Літні Олімпійські Ігри 2024 року у цілях пропаганди – точно так само, як вони намагались нещодавно використати для цього тенісний турнір 2022 Australian Open в Австралії», – заявив Стефан Романів, перший віцепрезидент СКУ та співголова Союзу Українських Організацій в Австралії.    

Читайте також: СКУ закликав діаспору підтримати кампанію до річниці вторгнення росії в Україну

 У СКУ зауважили, що від початку геноцидного вторгнення росії в Україну росіяни вбили 231 українського спортсмена і тренера та захопили ще 28 осіб. Четверо українських спортсменів лишаються зниклими безвісти. Російські варварські терористичні ракетні атаки на українські міста знищили сотні спортивних закладів по всій країні.

«Ми закликаємо Міжнародний олімпійський комітет не допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор 2024 року. Понад те, російських спортсменів необхідно усунути від будь-яких міжнародних спортивних змагань. Міжнародна спільнота має не допустити використання Олімпійських Ігор для відбілювання російської геноцидної війни в Україні та для приховування російських злочинів проти людяності», – додав пан Романів.

За його словами, СКУ також підтримує позицію країн, які закликають бойкотувати Олімпійські Ігри у тому випадку, якщо російські спортсмени будуть допущені до участі у них.

Нагадаємо, українська діаспора закликала Канаду бойкотувати Олімпіаду у разі допуску росіян.

Раніше МОК оприлюднив заяву, в якій допустив можливість участі росіян і білорусів у Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором. На заяву вже відреагували Президент України Володимир Зеленський, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та інші посадовці. На знак протесту Україна може бойкотувати паризькі Ігри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-