Презентація результатів репрезентативного опитування «Ставлення населення до антитютюнових заходів у 2022 році»

Презентація результатів репрезентативного опитування «Ставлення населення до антитютюнових заходів у 2022 році»

Укрінформ
9 лютого, 11:00 - презентація результатів репрезентативного опитування «Ставлення населення до антитютюнових заходів у 2022 році».

Організатори: Громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології та Центром громадського здоровʼя МОЗ України.

Учасники:  Олександр Щербатюк - дослідник, координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології; Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Життя»; Анастасія Бонковська -  координаторка проєктів ГО «Життя»; представник Центру громадського здоровʼя МОЗ України; Ірина Сорока - завідувач відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я.

Чому актуально?

Опитування проводилося за підсумками інформаційної кампанії «No smoking friendly. Турбота про здоров’я — твій внесок у перемогу», проведеної ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та ГО «Життя» протягом жовтня – листопада 2022 р. за підтримки міжнародної неприбуткової організації «Vital Strategies».

Спікери пресконференції представлять висновки дослідження, обговорять кроки для посилення виконання антитютюнового закону відповідними органами влади, а також актуалізують акценти для  наступних національних інформаційних антитютюнових кампаній.

Додаткова інформація за тел.: (050) 293-39-97, e-mail: bonkovskaa@center-life.org

(Анастасія Бонковська, менеджерка проєктів ГО «Життя»)

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали: 

Майже половина українців знає про заборону куріння всіх видів тютюнових виробів у громадських місцях — опитування

Майже половина українців знає про норми закону, яким забороняється куріння сигарет для нагрівання в громадських місцях на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами.

Про це на презентації в Укрінформі опитування «Ставлення населення до антитютюнових заходів у 2022 році» розповів координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології Олександр Щербатюк.

“Якщо говорити про новий закон (закон №1978-Х — ред.) про невикористання тютюнових виробів у громадських місцях, то 48% опитаних зазначили, що чули про цей закон, 89% з них говорили про те, що знають, що закон регламентує заборону куріння в громадських місцях на такому ж рівні, як і звичайних сигарет, і 62% обізнані про заборону куріння на робочих місцях. Слід зазначити, що серед курців на 15% більше респондентів порівняно з некурцями знали про цю норму”, - сказав Щербатюк.

Окрім того, згідно з дослідженням, громадяни все ще спостерігають вживання тютюнових виробів у заборонених місцях, попри набуття чинності антитютюнових заходів. Зокрема, 79% опитаних заявили, що помічали куріння на зупинках громадського транспорту, 61% — у підʼїздах багатоквартирних будинків, 37% — усередині закладів громадського харчування. Водночас, близько 80% опитаних сказали про те, що готові захищати своє право на бездимне середовище, зокрема, попросили б курця припинити курити або поскаржилися б адміністрації закладу чи правоохоронним органам.

Також в опитуванні респондентам ставилося запитання про те, чи вживають вони тютюнові вироби. Так, згідно з результатами, 38% респондентів на цей час споживають тютюн, при цьому 28% з них є щоденними споживачами, принаймні споживають один тютюновий виріб на день, 28% респондентів курять щодня, 9% - рідше, ніж щодня. Серед некурців, які взяли участь в опитуванні, 4% ніколи не споживали тютюнові вироби в минулому, 16% курили щодня, а 22% споживали тютюнові вироби нещодня.

Як наголосив Щербатюк, 73% громадян підтримують подальше розширення громадських місць, вільних від куріння, при цьому серед цих опитаних - 87% некурці і 51% - курці. За його словами, за підтримку розширення переліку громадських місць, вільних від куріння, висловилося більше жінок, на 10% порівняно з чоловіками, тож важливо вже зараз забезпечити належне реагування на скарги громадян для підтримки високого рівня виконання антитютюнового закону, зокрема, органами Національної поліції та Держпродспоживслужби України.

Опитування проводилося КМІС у грудні 2022 року за підсумками інформаційної кампанії "No smoking friendly. Турбота про здоров’я — твій внесок у перемогу”, реалізованої Центром громадського здоров’я та ГО “Життя” протягом жовтня — листопада 2022 року за підтримки міжнародної неприбуткової організації Vital Strategies. Всього було опитано 800 респондентів віком 18-55 років з усіх регіонів України.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-