Битва за Україну. День триста сорок восьмий

Битва за Україну. День триста сорок восьмий

Укрінформ
Профільний Комітет Верховної Ради схвалив президентський законопроєкт про продовження воєнного стану та мобілізації з 19 лютого на 90 діб

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  6 лютого 2023 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

 Верховна Рада не розглядатиме цього тижня кадрові зміни в сфері оборони, -  повідомив  глава фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія. Заступниця голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла  уточнила, що парламент не розглядатиме відставки та призначення в міністерствах оборони та з питань стратегічних галузей промисловості, оскільки триває «оцінка ризиків таких кроків перед проведенням чергового засідання у форматі "Рамштайн" та ймовірним наступом з боку росії».

Раніше Арахамія повідомляв, що міністр оборони Олексій Резніков переводиться на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва, Кирило Буданов має очолити Міністерство оборони, МВС - Ігор Клименко, СБУ - Василь Малюк.

Сам міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що не отримував пропозиції від Президента очолити Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості,  але якби й отримав її, то відмовився б

***

Що відбувалося у  ВР

-  Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки схвалив внесені в парламент Президентом законопроєкт про продовження воєнного стану та мобілізації з 19 лютого на 90 діб.

-  ВР України звернулася до парламентів світу, Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів та міжнародних спортивних федерацій із пропозицією заборонити участь російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях.

-  Верховна Рада України звертається до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Євросоюзу щодо необхідності негайного переведення третього президента Грузії громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

-  ВР ухвалила два закони, які спрощують ввезення на територію України безпілотних літальних апаратів та низки інших товарів на період воєнного часу - очільник Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данил Гетманцев.

-  ВР ухвалила проєкт постанови N8396 «Про звернення Верховної Ради України до ПА ОБСЄ та парламентів її держав-учасниць щодо неприпустимості участі членів парламенту російської федерації та білорусі в роботі статутних органів Асамблеї». Відповідне рішення підтримали 322 народні депутати.

-  У Верховній Раді зареєстровано подання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення Ігоря Клименка міністром внутрішніх справ - представник Кабінету Міністрів у парламенті Тарас Мельничук.

***

Землетрус у Туреччині

-  У Туреччині кількість загиблих унаслідок двох землетрусів людей перевищила 2000, травмовано близько 9000. У Сирії, за різними даними уряду та рятувальників у районах, контрольованих опозицією, кількість жертв землетрусу зросла до щонайменше 783 осіб, поранених - більше тисячі - Директорат із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD).

-  6 лютого  о 04:17 (03:17 за київським часом - ред.) в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш стався землетрус магнітудою 7,4. AFAD згодом переглянув магнітуду першого землетрусу, який стався в районі Пазарджик у провінції Кахраманмараш рано вранці, та підвищив показник до 7,7. вдень у Туреччині стався ще один землетрус силою 7,6 балів за шкалою Ріхтера. Ці землетруси є одними із сильніших у цьому регіоні за більш ніж 100 років.

-  Посольство України в Туреччині перевіряє наявність українських громадян серед постраждалих внаслідок землетрусу, МЗС відкрило дві «гарячі лінії»: +90 539 550 98 98 та +90 312 442 15 93. Родичі в Україні можуть також звертатися на «гарячу лінію» МЗС: +380 44 238 15 88. Отримало 24 звернення про відсутність зв’язку із громадянами України, які проживають у зоні стихійного лиха. Інформація про наявність українців серед жертв землетрусу наразі не надходила.

-  Президент Зеленський висловив співчуття президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народу. Україна пропонує турецькій стороні будь-яку допомогу у подоланні катастрофи.

-  Сполучені Штати готові надати будь-яку необхідну допомогу найбільш постраждалим від руйнівного землетрусу в Туреччині й Сирії, - радник з питань національної безпеки Білого дому Джейк Салліван.

-  Союзники Туреччини в Північноатлантичному Альянсі мобілізують підтримку для країни, яку сколихнув потужний землетрус в ніч на понеділок, 6 лютого, - генсек НАТО Єнс Столтенберг.

-   Європейський Союз оголосив про мобілізацію надзвичайної допомоги для Туреччини після руйнівного землетрусу магнітудою 7,8, -  йдеться у спільній заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля та єврокомісара із кризового менеджменту Янеза Ленарчича.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олена Зеленська, дружина Президента України: «Харків, Херсон. Щоденні обстріли житлових кварталів, лікарень. Сьогодні – університету. Жодної воєнної логіки в цьому немає – лише бажання Росії перетворити міста на руїни й позбавити життя. Це геноцид, що має сприйматися світом виключно як безглуздий терор і абсолютне зло».

 Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі: «Співпраця Європи з росією здавалася дешевою й ефективною доти, доки путін не виставив відповідний рахунок. Це мали бути звичайні контракти на газ, а виявилися заставою, за яку Європа продала свою душу…Війна в Україні не є свідченням сили росії, але перевіркою сили Заходу. Вибір очевидний: або перемога росії і поразка Заходу, або ренесанс західної цивілізації».

                                                   

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українська авіація за добу здійснила по російських загарбниках 11 ударів, два з них – по позиціях зенітно-ракетних комплексів – Генштаб.

-  Бійці Державної прикордонної служби України розбили штурмовий підрозділ російських військ, що намагався прорвати лінію оборони на околицях міста Бахмут Донецької області - ДПСУ.

-  Сили оборони України роблять все можливе, аби під Бахмутом знищити найкращі підрозділи зс рф, -  пресслужба Міноборони з посиланням на інформацію командувача Сухопутних військ ЗСУ Героя України генерал-полковника Олександра Сирського.

-   Українська розвідка прогнозує наступ росіян у Донецькій, Луганській областях та на Запоріжжі, для чого рф планує мобілізувати від 300 до 500 тисяч осіб.

-   російські війська готують наступ найближчим часом, однак широкомасштабного штурму не буде. Йдеться про концентровані удари на конкретних напрямках - міністр оборони України Олексій Резніков.

-   Українська розвідка тримає на постійному контролі ядерну складову збройних сил росії - представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. «Українська розвідка постійно відстежує переміщення всіх носіїв і стежить за активними заходами, які може проводити чи проводить 12-те головне управління міністерства оборони рф, яке відповідає за підготовку і доставку ядерних зарядів до зброї», - зазначив він.

***

-   У тимчасово загарбаному росіянами Бердянську пролунали три вибухи - Бердянська військова адміністрація. Два вибухи були пов'язані з роботою ворожої ППО. Третім українські сили спротиву досягли мети.

-   У тимчасово захопленому Енергодарі почастішали випадки викрадень працівників атомної електростанції, які відмовляються працювати з загарбниками - міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

-   Загарбники розпочали монтувати у Маріуполі обладнання для глобального стеження за користувачами інтернету -  радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко,

-   Окупанти за добу обстріляли дев’ять областей України — зведення ОВА.

-   Упродовж доби росіяни вбили цивільного на Донеччині, ще одній людині завдали поранення, - ОВА.

-   Ворог за добу 37 разів обстріляли Херсонщину, поранені четверо людей – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   6 лютого перша леді України Олена Зеленська відзначає 45-річчя. Президент Зеленський побажав дружині у День народження, аби в її житті скоріше настав День перемоги.

***

-   Ситуація на Бахмутському напрямку та розвіддані: Володимир Зеленський провів засідання Ставки - пресслужба глави держави.

-   Українці вже подали понад 7000 заявок на вступ до лав «Гвардії наступу». 2 лютого у Міністерстві внутрішніх справ України заявили про початок формування штурмових бригад «Гвардія наступу», до яких можуть вступати добровольці.

-   Виплати українським захисникам залежатимуть від місця проходження служби - пресслужба командування Об'єднаних сил ЗСУ з посиланням на інформацію міністра оборони України Олексія Резнікова щодо порядку виплат військовим.

-   Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся у Києві із президентом Парламентської асамблеї НАТО Жоель Гарріо-Майлям та обговорив питання євроатлантичної інтеграції України та впровадження стандартів НАТО до сектору Сил безпеки та оборони України - Міністерство оборони України.

***

-   Українська греко-католицька церква в Україні з 1 вересня 2023 року переходить на новоюліанський календар - пресслужба УГКЦ. Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку, залишається можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

***

-   Колишній член фракції забороненої ОПЗЖ Ігор Абрамович написав заяву про складання мандату, - повідомив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

***

-   НАК «Нафтогаз України» в цьому році планує збільшити видобуток газу на 1 млрд кубометрів та розробити 12 нових свердловин на заході країни, - голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. «Найближча мета – створити достатні резерви газу, щоб успішно пройти наступний опалювальний », – додав очільник Нафтогазу.

-   Міжнародні донори передадуть 13,5 т насіння овочів аграріям та мешканцям деокупованих територій України - пресслужба Міністерства аграрної політики.

-   В Одеській області в порту Рені рятували румунську баржу з українським зерном, яка напередодні затонула біля причалу, - Адміністрація морських портів України. Тим часом  неподалік міста Шіле, що в провінції Стамбул, через негоду сів на мілину суховантаж, який тримав курс за зерном в Україну -  CNN Türk.                                 

-   Суд наклав арешт на оптову партію мінеральних добрив російського й білоруського виробництв, загальна вартість якої становить майже 100 мільйонів гривень – СБУ. Продукція була виявлена у 170 вагонах у Миколаєві на території морського спеціалізованого порту, що входить до бізнес-структури підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа.

-   Активи «Демурінського ГЗК» російського виробника титану та майно російського олігарха вартістю 2 млрд стягнуте в дохід України - пресслужба Бюро економічної безпеки України

-   Президент Зеленський підписав закон, який забороняє перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування - сайт Верховної Ради.

-   У січні 2023 року українці зареєстрували понад 17,6 тис. нових ФОП та 2,6 тис. нових компаній -  дані сервісу Опендатабот.

***

-   Історія України залишиться в національному мультипредметному тесті як один з предметів на вибір. Відповідні зміни до умов вступних випробувань в заклади вищої освіти має затвердити Верховна Рада - міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

***

-   Служба безпеки України затримала двох російських агентів, які готували ракетні удари по залізничних вузлах та енергооб’єктах Одеси і Херсона -  СБУ.

                                

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   росія у січні могла втратити близько 30% своїх нафтогазових прибутків або близько 8 мільярдів доларів внаслідок запровадження Заходом обмеження цін на російську нафту - виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Біроль в інтерв'ю Reuters.

-   Німеччина виконає свою обіцянку щодо танків і передасть їх якомога швидше - заступник речника уряду ФРН Вольфганг Бюхнер. 

-   Міністерство оборони Великої Британії повідомило про прибуття українських військових до країни для опанування броньованих самохідних артилерійських установок AS90.

-   До Польщі прибув перший канадський танк Leopard 2, який згодом вирушить до України - міністр оборони Канади Аніта Ананд.

-   Транспортне командування США організувало доставку в Україну понад 60 БМП Bradley, які були завантажені на корабель у порту Чарлстона у Північній Кароліні - посольство США в Україні.

-   Литовці зібрали шість мільйонів євро на радари ППО для України, - йдеться на сайті ініціативи «Radarom!», яка об'єднала організації, що надають підтримку Україні.

-   Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре запропонував виділити Україні 75 мільярдів норвезьких крон ($7,3 млрд) в рамках допомоги протягом п'яти років - Reuters.

-   У школах Австрії наразі навчається 13 149 українських дітей та підлітків, - Austria Presse Agentur.

-   Уряд США планує ближчими днями суттєво підвищити - до 200% - розмір мита на поставки алюмінію з росії -  Bloomberg.                                                           

ВОРОГ

-   рф використала близько 660 дронів Shahed із 1750, передбачених контрактом з Іраном. Незабаром відбудеться поставка чергової партії цих безпілотників – розвідка.

-   росія та Іран домовилися побудувати в рф завод з виробництва дронів-камікадзе – The Wall Street Journal.

-   Найбільший атомний підводний човен рф відправили на утилізацію -  "Комерсантъ".

-   Глава руської православної церкви кіріл у 1970 роки шпигував у Женеві на користь КДБ при Всесвітній раді церков - Tages-Anzeiger. Видання повідомляє, що отримало дані про кіріла в розсекречених архівах про діяльність глави рпц, він працював під прикриттям.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-