Битва за Україну. День триста сорок сьомий

Битва за Україну. День триста сорок сьомий

Укрінформ
Відсьогодні набуло чинності ембарго на морські поставки нафтопродуктів із росії до ЄС та цінові обмеження на них, запроваджені ЄС і країнами Групи семи

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  5 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Відбулася пресконференція міністра оборони України Олексія Резнікова

Міністр заявив, що подасть у відставку, якщо Президент Зеленський ухвалить таке рішення, - таку заяву міністр зробив під час пресконференції в Києві. «Тільки за рішенням Президента України, я ухвалюватиму ті чи інші рішення, а далі робитиму те, що мені запропонує глава держави», – сказав Резніков.

Як повідомлялося, на тлі низки скандалів у Міністерстві оборони України з’явилися чутки у ЗМІ про ймовірну відставку очільника відомства Олексія Резнікова.

Головні тези, озвучені під час пресконференції

- При Міністерстві оборони України буде створена громадська антикорупційна рада.

- Міністерство оборони у лютому завершить оборонний огляд, на підставі якого будуть ухвалені важливі рішення стосовно розвитку сектору оборони.

- У відомстві триває внутрішній аудит щодо всіх систем закупівель.

- Партнери нададуть Україні літаки.

- Україна стане другою у світі державою за кількістю самохідних артилерійських установок CAESAR після країни-виробника.

- З понеділка, 6 лютого, розпочнеться навчання українських екіпажів на танках Leopard за кордоном.

- Україна очікує від Німеччини не лише танки Leopard, а й запчастини до них.

- Міністр виступає за часткову відкритість оборонних закупівель за прикладом системи Prozorrо.

- Україна отримує більше засобів протиповітряної оборони, що дозволяє вирівняти захист на тих ділянках, які були послаблені.

- Спроможності росії вести масовані обстріли падають.

- Особистою перемогою міністр вважає надання Україні партнерами артустановок 155 калібру та боєприпасів до них, а невдачею - провал комунікації МОУ.

- Україна не використовуватиме надану партнерами зброю для завдання ударів по території російської федерації.

- російська федерація не застосовуватиме проти України ядерну зброю.

- Міністерство оборони України не зафіксувало на території білорусі сформованих ударних угруповань для наступу на Київ.  

- Ситуація на фронті лишається складною, але контрольованою, українські захисники тримають лінію оборони на сході.

- Ізраїль пообіцяв передати Україні технології оповіщення про ракети і дрони.

- Міністр вважає, що під час засідання Контактної групи з питань оборони України 14 лютого країни-партнери оголосять про кількість танків і терміни їх надання.

***

Про аварію в Одесі

- До 40% споживачів в Одесі досі без електропостачання, діють екстрені відключення, ситуація складна, - прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За вечір та ніч вдалося відновити постачання світла понад 200 тисячам абонентів та критичній інфраструктурі. Фактично 90% котелень централізованого постачання вже запущені, ведеться робота з підключення до генераторів локальних котелень, цілодобово тривають ремонти на підстанції, де напередодні сталася технологічна аварія.

- Денис Шмигаль повідомив, що до Одеси  прямують потужні генератори, які допоможуть у живленні критичної інфраструктури та дадуть змогу під’єднати до електрики більше споживачів. Вдень, у неділю, 5 січня,  понад 25 генераторів уже надійшло, близько 50 були в дорозі. Зокрема, 39 генераторів і 20 «пунктів незламності» відправила в Одесу ДСНС.

- Через критичну ситуацію з електропостачанням у закладах освіти оголосили канікули 6 та 7 лютого.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ден Райс, радник Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного: «…Україні потрібна здатність стріляти у глибину та знищувати будь-які склади, великі скупчення живої сили і пункти управління, які знаходяться поза межами досяжності HIMARS. Така допомога не повинна надходити лише колись згодом, вона має бути негайно».

Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії: «Дати українцям інструменти, необхідні для перемоги і завершення війни, – це найшвидший і навіть єдиний шлях до миру»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника та склад боєприпасів – Генштаб.

- росіяни не відмовилися від планів завдати ракетні удари по Україні, проте через шторм у Чорному морі зменшили корабельне угруповання до 5 одиниць, - Наталія Гуменюк, речниця оперативного командування «Південь»

- Українському війську потрібні сотні тисяч безпілотників -  міністр оборони України Олексій Резніков  зустрівся з понад 100 українськими розробниками та виробниками БПЛА

- Українські зенітники поїхали вчитися керувати  системами протиповітряної/протиракетної оборони SAMP/T-Mamba, що будуть поставлені Францією й Італією - командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.  

- ЗСУ зберігають контроль над більшістю логістичних маршрутів навколо Бахмута – британська розвідка. Там припускають, що після останніх атак росіян дві основні автомагістралі, які використовуються українськими захисниками для постачання своїх підрозділів у місті, можуть перебувати під загрозою прямого вогневого ураження з боку ворога.

***

- російські окупанти збираються відправити українських дітей, які мешкають на тимчасово окупованій території Луганщини, у Карелію, - повідомляє Центр національного спротиву.

- У тимчасово окупованому Мелітополі загарбники анонсували перейменування 86 вулиць, провулків, які названі на честь українських діячів, - міський голова Мелітополя Іван Федоров.

***

- У Харкові на місці вибуху російських ракет працюють рятувальники та швидка допомога - шукають постраждалих, - повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. 5 січня, близько 8.20 ранку ворог наніс два ракетні удари по середмістю Харкова. Є влучання у житловий будинок і освітній заклад, відомо про 5 постраждалих.

- російські окупанти протягом минулої доби 60 разів атакували Херсонщину, загинула людина, ще один мирний житель дістав поранення, - Херсонська ОВА. Вранці у неділю ворог обстріляв  Чорнобаївку, є поранений.

- Минулої доби, російські війська обстріляли 16 населених пунктів у Запорізькій області, - Запорізька ОВА.

- рф минулої доби вбили чотирьох жителів Донецької області, - Донецька ОВА. Уночі російські загарбники завдали удару по місту Дружківка. За попередньою інформацією постраждало 5 мирних жителів. 

- За добу росіяни обстріляли 10 регіонів України — зведення ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Через платформу United24 для підтримки України вдалося зібрати  вже майже 279 мільйонів доларів, - Президент Володимир Зеленський.

На Херсонщину прибули 30 потужних генераторів від UNICEF, призначені для медичних закладів та налагодження роботи систем водопостачання, - Херсонська ОВА.

- Майно низки ексчиновників часів Віктора Януковича, зокрема  Андрія Клюєва, Дмитра Табачника, Олександра Клименка, Віталія Захарченка, Олександра Якименка, конфіскують на користь держави, - глава фракції Слуга народу у Верховній Раді України Давид Арахамія.

- Виїзд держслужбовців за кордон: Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов роз’яснив  запроваджені обмеження щодо виїзду за кордон державних службовців. Зокрема, йшлося про те, що запроваджені обмеження стосуються передусім топ-чиновників та керівників структурних підрозділів державних органів.

-  За сприяння Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в Україну вдалося повернути ще двох дітей, незаконно вивезених на територію рф - Мінреінтеграції. Йдеться про дівчат віком 13 і 15 років, які разом із мамою були депортовані з Луганської області до Рязані.

-  Щонайменше п’ять країн вже заявили про намір створення власних цифрових додатків на основі українського застосунку «Дія», - Михайло Федоров, віцепрем’єр–міністр з цифрової трансформації – Радіо Свобода.

***

-  В Одеській області в порту Рені на Дунаї біля причалу затонула румунська баржа з 860 тоннами української пшениці, яку планувалось експортувати до ЄС,повідомляє румунський телеканал Stirile Pro-TV. Нагадаємо, через дії російської сторони, яка блокує інспекції суден в Босфорі, у січні світ отримав на 25% менше української агропродукції, ніж в грудні, - Міністерство інфраструктури України.

-  Лікар-хірург провів унікальну операцію  - видалив з тіла пораненого військового бойову частину гранати типу ВОГ, - повідомляє командування Медичних сил ЗСУ.

-  З 6 лютого цього року домен ukrinform.ru перестає оновлюватися. Укрінформ переводить російську версію сайту в Телеграм-канал Укрінформу російською.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Відсьогодні набуло чинності ембарго на морські поставки нафтопродуктів із росії до ЄС та цінові обмеження на них, запроваджені ЄС і країнами Групи семи - DW.

-  Західні країни вважають, що їхня зброя має використовуватися лише для звільнення території України, а не для атак на росію, - в інтерв’ю Bild сказав федеральний канцер Німеччини Олаф Шольц. Щодо цього існує консенсус з Україною, – зауважив він. Водночас Шольц переконаний, що спільні дії союзників та партнерів щодо надання Україні озброєння, запобігають ескалації війни.

-  Сполучені Штати попередили Туреччину про негативні наслідки в разі експорту до росії, в порушення санкцій, хімічних реактивів, напівпровідникової та іншої продукції, яка може бути використана москвою у війні проти України, - Reuters.

-  Збройні Сили України отримали кілька десятків вантажівок-позашляховиків та карет швидкої допомоги від Європейського фонду миру,- про це сьогодні повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

-  Європейський суд з прав людини розглядає вісім міждержавних справ проти російської федерації, ще у провадженні суду перебуває понад 16,700 індивідуальних заяв проти рф, - уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

-  Американське місто Олбані, яке є адміністративним центром штату Нью-Йорк, збирається стати партнером українського міста Буча - Анатолій Федорук, мер Бучі

-  У школах Австрії наразі навчається 13 149 українських дітей та підлітків, - Austria Presse Agentur.

-  82% населення Латвії повністю або скоріше підтримують боротьбу України за незалежність і свободу, що на 6 % більше, ніж у березні 2022 року - Delfi.

-  В Інституті Пілецького в Берліні презентували мультимедійну інсталяцію «Уламки незасуджених злочинів», засновану на свідченнях постраждалих від російських злочинів в Україні. Інститут Пілецького вже в перші дні після вторгнення, в березні 2022 року створив Центр документування російських злочинів в Україні.

-  США звернулися до Японії щодо розміщення на островах, які їй належать, ракет середньої дальності, зокрема «Томагавків», для поліпшення балансу сил у регіоні з Китаєм - Sankei News.

***

-  У Сполучених Штатах розкрили деталі операції зі знищення китайської повітряної кулі, яку вважали шпигуном - CNN. Її виявили вранці 3 лютого на висоті понад 55 000 футів на півночі країни. Знищили кулю 4 січня, у суботу. За словами високопоставленого військового чиновника США, для цього була використана одна ракета AIM-9X, випущена з літака F-22. Китай висловив невдоволення і протест через збиття повітряної кулі над США, підкресливши, що аеростат був призначений для цивільного використання і потрапив у простір над територію США через форс-мажорні обставини.

ВОРОГ

-  росія не продемонструвала спроможності провести кілька великих наступальних операцій, - Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики прогнозують, що російські наступальні операції навряд чи будуть спрямовані на місто Запоріжжя, оскільки загарбники продовжують готуватися до наступу на заході Луганської області.

-  У москві завели справу про дискредитацію армії на передплатника «Лентача», котрий репостнув новину про блокадницю, яка минулого лютого вийшла на вулицю з плакатом «Ні війні» і була затримана поліцією – ЗМІ.

-   Шестеро мобілізованих втекли у Воронезькій області. Військовослужбовці вийшли з поїзда у Воронежі без дозволу командування та втекли. Орієнтування на них відправили до обласних відділень поліції, - ЗМІ.

Підготувала Інна Головко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-