російська війна посилила залежність Європи від США – NYT

російська війна посилила залежність Європи від США – NYT

Укрінформ
Попри очікування, що російське вторгнення в Україну змусить Європу посилити свою обороноздатність, з’ясувалося, що воно в результаті збільшило військову залежність ЄС від США.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в публікації в New York Times.

Вашингтон, зазначають експерти, згуртував союзників, організував військову допомогу Україні, надавши їй найбільшу кількість озброєнь та розвідувальних даних. 

Так само провідну роль США відіграли в нещодавньому рішенні передати Україні танки Leopard, хоча Німеччина спочатку відмовлялася це робити.

Читайте також: Корнієнко про «танкову коаліцію»: Зброя - це не благодійність, це безпека

Тим часом Європейський Союз відреагував на вторгнення економічними санкціями проти росії, значною фінансовою допомогою, виплатою країнам ЄС за їхні військові внески в Україну. Загалом воєнна допомога країн Євросоюзу Україні оцінюється в 12 млрд євро, а загальна допомога - майже в 50 млрд.

Мета президента Франції Еммануеля Макрона щодо «стратегічної автономії» – перетворення Європейського Союзу на військову потугу, яка могла б діяти незалежно від Сполучених Штатів, – виявилася порожнім звуком, відзначає видання.

Читайте також: Нетаньягу заявив Макрону, що Ізраїль готовий надати Україні «військові речі» - ЗМІ

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який запропонував план зміцнення безпеки України, сказав, що Макрон «підірвав власну ідею європейської автономії своїми заявами й поведінкою щодо путіна», стверджуючи, що новий порядок європейської безпеки має включати росію і що путіна не можна принижувати.

На думку експертів, війна проти України змінила правила гри, і країни Центральної та Східної Європи одразу зрозуміли, що їм потрібні США для гарантії безпеки, так само вирішила й Німеччина.

Макрон і канцлер ФРН Олаф Шольц не змогли забезпечити необхідне лідерство – як окремо, так і разом.

Тому всі дивляться на Вашингтон як на головного арбітра, а не одне на одного, вважають аналітики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-