Майбутнє Білорусі: презентація результатів форсайт-сесії «Білорусь 2030»

Майбутнє Білорусі: презентація результатів форсайт-сесії «Білорусь 2030»

Укрінформ
6 лютого, 13:30 -  круглий  стіл на тему: «Майбутнє Білорусі: презентація результатів форсайт-сесії «Білорусь 2030».

Організатор: Міжнародний центр протидії російській агресії (МЦ ПРА).

Учасники: Євген Магда - директор Інституту світової політики; Олег Покальчук - соціальний психолог; Дмитро Громаков - заступник директора Міжнародного центру протидії російській агресії (МЦ ПРА), модератор; Валентина Бикова - керівниця аналітичних проектів з протидії дезінформації МЦ ПРА; Миколай Деміденко - представник полку імені Кастуся Калиновського; Дмитро Хопта – соціотехнолог; Андрій Кашпур - керівник дослідницького центру ReputationLab.

Коротко. Учасники заходу презентують результати міжнародної форсайт-сесії «Білорусь 2030», в якій брали участь представники практично всіх груп опозиції республіки білорусь.

Сесія проходила за методикою стратегічного моделювання Simulation World Reality. Результатом роботи стало консолідоване бачення учасниками майбутнього республіки білорусь, як демократичної країни з ринковою економікою, яка є повноцінним учасником Східного Європейського партнерства на засадах мирного співіснування та гарантій безпеки в регіоні. Також було розроблено бачення можливостей консолідації демократичних сил республіки білорусь у протидії російській агресії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Києві презентували результати форсайт-сесії «Білорусь 2030»

В Укрінформі презентували результати форсайт-сесії «Білорусь 2030». ЇЇ метою   було визначення консолідованого бачення демократичними силами Білорусі майбутнього країни.

«Стратегічна гра «Білорусь 2030», яка відбулась у Румунії, повинна була показати цілі і завдання білоруської опозиції та представників білоруського народу, які сьогодні знаходяться поза межами країни і намагаються боротися з режимом Лукашенка, режимом, який не зміг не допустити агресію з боку Білорусі проти України», – відзначив у вступному слові модератор заходу, заступник директора Міжнародного центру протидії російській агресії Дмитро Громаков.

Керівник дослідницького центру ReputationLab Андрій Кашпур зазначив, що найголовнішим завданням цієї події було визначити можливі шляхи демократизації республіки білорусь. В ній взяли участь представники практично всіх демократичних опозиційних рухів, груп та об’єднань, які наразі знаходяться поза межами рб. І найголовніше те, що учасники досягли певного порозуміння, принаймні, у визначенні образа майбутнього – позитивного, бажаного майбутнього республіки білорусь. Ми трошки торкнулись шляхів досягнення цього майбутнього, але це певною мірою є наступним кроком, і як зазначили самі учасники, вони бачать це одним з тих завдань, як продовження того, що ми почали під час форсайт-сесії.

Методики, які ми використовували під час роботи – Simulation World Reality та World Cafe. Ці науково визнані методики дозволили змоделювати ймовірні позитивні варіанти майбутнього і визначити певні сценарії його досягнення», – відзначив Андрій Кашпур.

«Працювати з рб у теперішньому часі майже неможливо. Проте ми маємо одночасно з концентрацією на основному предметі – досягненні перемоги, дивитися й на горизонт «після перемоги». А ось там наявність прогнозованого та дружнього сусіда дуже важлива. А отже, починати налагоджувати відносини потрібно вже зараз, – наголосив соціотехнолог Дмитро Хопта. – Ми прагнули познайомитися з тими, хто є майбутніми очільниками рб, для цього й організували цю подію у Румунії – і були відверто раді такому знайомству. Разом з представниками білоруської опозиції ми здійснили коротку подорож у найкращі версії майбутнього та почали шукати шляхи, які ведуть до них. І знайшли один з ключових інструментів чи навіть умов для настання бажаних сценаріїв майбутнього. Це ідея платформи, яка народилася під час спільної роботи дуже різних опозиційних сил.

Основна ідея Платформи – це те, що у майбутньому білорусі знайдеться гідне місце для всіх конструктивних сил. Поки що ми бачимо 4 основних рівня Платформи.

Це буде місце реєстрації громадян майбутньої рб, місце їхньої взаємодії між собою та комунікації з зовнішнім світом, наступний рівень – освітній, третій  – інформаційний, а четвертий - проєктний. Важливо наголосити – що це платформа білорусів, не наша, ми лише допоможемо її здійснити», – резюмував Дмитро Хопта.

Більше інформації з заходу за посиланням: https://www.iccrp.org/v-kyyevi-prezentuvaly-rezultaty-forsajt-sesiyi-bilorus-2030/

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-