МЗС про вироки п'ятьом кримським татарам: Це демонстрація сили там, де її немає

МЗС про вироки п'ятьом кримським татарам: Це демонстрація сили там, де її немає

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує ганебні вироки окупаційної "влади" в Криму, винесені українським громадянським журналістам Осману Аріфмеметову, Руслану Сулейманову та Рустему Шейхалієву, а також активістам Яшару Муєдінову та Енверу Аметову.

Про це йдеться у коментарі МЗС, повідомляє Укрінформ.

“Ці ганебні вироки є демонстрацією сили там, де є її немає, та черговим проявом зневаги до основоположних прав людини”, - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що у березні 2019 року громадянські журналісти були незаконно затримані за сфабрикованими звинуваченнями в організації та участі у нібито діяльності терористичної організації та підготовці до насильницького захоплення влади. Усі ці роки вони перебували під жорстким тиском судової системи рф, методами якої є тортури та психологічний тиск. Їх ув’язнення стало вже традиційною помстою за проукраїнську позицію та опір російській окупації Криму, зауважили у міністерстві.

За словами дипломатів, із засудженням громадянських журналістів до 14 років колонії суворого режиму й активістів до 13 років ув’язнення сумарний термін засудження кримських політв’язнів наближається до 1300 років.

МЗС закликає міжнародну спільноту та партнерів по Міжнародній Кримській платформі продовжувати чинити політичний, дипломатичний, санкційний та економічний тиск на росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених путінським режимом.

"Українські дипломати і надалі боротимуться за звільнення всіх і кожного незаконно ув’язненого громадянина України, у тому числі шляхом привернення максимальної уваги до долі політичних в’язнів через започатковану МЗС України ініціативу публічного адвокаційного менторства над громадянськими журналістами, незаконно ув’язненими рф", - акцентується у коментарі.

Читайте також: Кримський «суд» залишив п'ятьох кримських татар у СІЗО до січня

Як повідомлялося, 24 листопада російський суд засудив Аріфмеметова, Сулейманова та Шейхалієва, Муєдінова та Аметова до ув'язнення на строк 13 і 14 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-