«Українці знову вразили світ»: Резніков пояснив, як ЗСУ використають «народний супутник»

«Українці знову вразили світ»: Резніков пояснив, як ЗСУ використають «народний супутник»

Укрінформ
Інформація із супутників компанії ICEYE, один з яких придбав для України Фонд Сергія Притули, допоможе ефективніше наносити ураження ворогу.

Про це у Фейсбуці заявив міністр оборони Олексій Резніков, передає Укрінформ. 

"Українці знову вразили світ і реалізували безпрецедентний проєкт. Тепер ГУР МО, Збройні сили України та інші складові сил оборони матимуть у своєму розпорядженні дані з угрупування супутників компанії ICEYE, які збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Це допоможе набагато ефективніше наносити ураження ворогу і швидше вигнати його з нашої землі, зберігши при цьому життя наших людей", - написав Резніков.

Міністр зазначив, що з початком отримання Україною систем MLRS різних типів, високоточних снарядів для ствольної артилерії, для оптимального їх використання і планування операцій постала необхідність суттєво підвищити можливості розвідки не тільки на тактичному, але й на оперативному рівні.

Читайте також: У ЗСУ пояснили, як «супутник Притули» допоможе у війні

За словами Резнікова, на даний момент Україна отримує інформацію з супутників від партнерів.

Ці дані переважно з оптичних супутників, які мають свої технологічні обмеження щодо роботи вночі, коли хмарно, поле бою затягнуте димом, іде сніг чи є інші перешкоди. Крім того, ці відомості надходять з певною затримкою та не з усіх напрямків, що в той чи інший момент важливі для військових.

Резніков наголосив, що з придбанням супутника, що використовує технологію SAR, ситуація принципово зміниться.

"Цей супутник, що бачить вночі та через хмари тощо, працюватиме в інтересах сил оборони України в режимі 24/7. «Придбати» - це не перебільшення. Він здобуватиме інформацію для потреб оборони України стільки, скільки фізично існуватиме і виконуватиме свої функції", - написав Резніков.

Читайте також: «Супутник Притули»: Можливості, переваги й практичне застосування для ЗСУ

Окрім цього, як додав міністр, одночасно було придбано доступ до цілого сузір’я супутників, українські військові зможуть користуватися базою даних їхніх фото протягом року.

За його словами, розшифровка знімків буде організована в такий спосіб, щоб дані надходили максимально оперативно. Таким чином ЗСУ отримуватимуть відомості, які взагалі не могли отримати раніше.

"Дані від партнерів залишатимуться важливим компонентом нашої обізнаності. Це поєднання підвищить якість прийняття рішень", - наголосив міністр.

Резніков зазначив, що Генеральний штаб і воєнна розвідка визначили технічні вимоги до супутникових технологій, які хотілося б залучити для української армії. Під час аналізу конкретних пропозицій на ринку було з’ясовано, що можливості компанії ICEYE – це справжній «космос».

Як повідомляв Укрінформ, Фонд Сергія Притули купив на кошти, що були зібрані українцями для закупівлі "Байрактарів", супутник для Збройних сил України.

Зокрема, в рамках проєкту "Народний Байрактар" українці переказали понад 600 млн грн. Разом з тим компанія з виробництва Bayraktar оголосила, що передає Україні три ударних безпілотники на безоплатній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-