«Холодний зупин»: до ліцензій на експлуатацію двох енергоблоків ЗАЕС внесли зміни

«Холодний зупин»: до ліцензій на експлуатацію двох енергоблоків ЗАЕС внесли зміни

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС. Згідно зі змінами, блоки експлуатуються в режимі "холодний зупин".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба інспекції.

Зазначається, що виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков підписав наказ №501 від 18 серпня, яким вносяться зміни до ліцензій на експлуатацію згаданих енергоблоків.

"Експлуатація енергоблока №1 Запорізької АЕС здійснюється експлуатуючою організацією у станах "перевантаження палива" - "холодний зупин". Наказ також визначає, що експлуатація енергоблока №2 Запорізької АЕС здійснюється у стані "холодний зупин", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Є додаткові підтвердження щодо підготовки провокації росії на ЗАЕС – розвідка

Визначені наказом стани експлуатації енергоблоків №1 і №2 ЗАЕС, відповідно до наданих НАЕК "Енергоатом" документів та експертних висновків Держатомрегулювання, є оптимальними в умовах окупації об'єкта російськими військами.

За словами експерта Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України Дмитра Гуменюка, "холодний зупин" - це безпечний стан ядерного реактора, коли реактор заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води.

Читайте також: Дії російських загарбників можуть привести до «фукусімського сценарію» на ЗАЕС - Держатом

"Це проміжний стан реактора між роботою і перевантаженням палива. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. У стані "холодного зупину" реактор може перебувати нескінченно довго, якщо він, звичайно, під'єднаний до енергоживлення. Енергоблок потребує електроенергії, аби працювали всі його системи та механізми. Перебуваючи у стані "холодного зупину", енергоблок має набагато більший запас часу, впродовж якого персонал може ліквідувати надзвичайну ситуацію, якщо така раптом виникне, й упередити важке пошкодження активної зони реактора. Так, у разі зникнення електроживлення енергоблока, що працює на потужності, процес плавлення може розпочатися вже за три години, якщо нічого не робити; якщо ж реактор перебуває в стані "холодного зупину", то персонал матиме на відновлення електроживлення 57 годин. Тому "холодний зупин" - це безпечніше, аніж робота реактора на повну потужність. Але рішення про "холодний зупин" має приймати експлуатуюча організація - НАЕК "Енергоатом", - розповідав він в інтерв’ю DW.  

Читайте також: Повне звільнення Запорізької АЕС від російських військ має забезпечити ООН – Зеленський

Як повідомлялося, за інформацією НАЕК "Енергоатом", російські загарбники готуються до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції та відключення її від енергосистеми України.

російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня. Відтоді на території станції постійно перебувають військові та важка техніка. Загарбники також на початку серпня вчинили низку обстрілів об'єктів на території ЗАЕС, станція замінована.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ заявив про готовність очолити делегацію на ЗАЕС

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-