Зона ЗАЕС має бути демілітаризована, а станція повернута Україні - США

Зона ЗАЕС має бути демілітаризована, а станція повернута Україні - США

Укрінформ
Зона Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) має бути демілітаризована, а сама станція - повернута під контроль України.

Про це в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки повідомила міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм, передає Укрінформ.

"Ми згодні з демілітаризацією, навколо атомної станції не має бути військових дій. Крапка. Це надзвичайно небезпечно. Ми дуже уважно стежимо за ситуацією. У регіоні є датчики, за якими спостерігають наші вчені. Ми рішуче засуджуємо те, що зробила росія", - сказала Ґренголм.

Вона наголосила, що атомна станція має бути повернута під контроль України, при цьому необхідно забезпечити доступ до ЗАЕС місії МАГАТЕ.

Читайте також: росіяни збираються відключити ЗАЕС від енергосистеми України

"Ми закликаємо росію повернути контроль українцям. І всі військові дії біля станції мають припинитися", - зазначила Ґренголм.

Як повідомлялося, за інформацією НАЕК "Енергоатом", російські загарбники готуються до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції та відключення її від енергосистеми України.

російські військові захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня. Відтоді на території станції постійно перебувають військові та важка техніка. Загарбники також на початку серпня вчинили низку обстрілів об'єктів на території ЗАЕС, станція замінована.

Читайте також: Є додаткові підтвердження щодо підготовки провокації росії на ЗАЕС – розвідка

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-