Посуха на Піренеях дозволила побачити давній «іспанський Стоунхендж»

Посуха на Піренеях дозволила побачити давній «іспанський Стоунхендж»

Укрінформ
Найсильніша за багато десятиліть посуха в Іспанії завдала чималих клопотів місцевим мешканцям, однак її побічним ефектом стала перша за багато років поява з-під водного покриву «іспанського Стоунхенджа».

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Вважається, що поява кола з десятків мегалітичних каменів, офіційно відомого як Дольмен Гвадальперала, датується приблизно 5000 роком до нашої ери.

«Іспанський Стоунхендж», як іще називають це коло, був виявлений німецьким археологом Гуго Обермаєром у 1926 році, але територія, на якій він знаходиться, була затоплена в 1963 році після зведення дамби за часів диктатури Франсіско Франко. Відтоді його вдалося повністю побачити лише чотири рази.

Читайте також: У Саудівській Аравії знайшли скульптури верблюдів, старші за Стоунхендж і піраміди

Цього року рівень води у водосховищі Вальдеканас, під поверхнею якого вже майже 60 років знаходиться Дольмен Гвадальперала, впав на 72%, і на частині водойми, де розташований «іспанський Стоунхендж», вода повністю відступила, відкривши людському оку незвичне видовище.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами експертів, цьогорічна посуха в Європі може стати найгіршою на континенті за останні 500 років.

Фото: Wikimedia commons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-