Генсек ООН: Відбудова України - це довгий шлях, але він має починатися вже зараз

Генсек ООН: Відбудова України - це довгий шлях, але він має починатися вже зараз

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що відновлення України має розпочинатися вже зараз, хоча воно займе чимало часу.

Як передає Укрінформ, про це він завив у відеозверненні до учасників Міжнародної конференції з відновлення України, яка проходила у Швейцарії 4-5 липня.

«російська війна в Україні забрала тисячі життів і насильно переселила мільйони людей. Мільйони українців втратили засоби до існування, і 90 відсотків з них ризикують опинитися в злиднях», - сказав він, зауваживши, що для відновлення зруйнованих будинків, шкіл, лікарень та інших найважливіших об'єктів інфраструктури будуть потрібні роки.

Читайте також: Коаліція з відбудови України включатиме країни-партнери та приватний бізнес – Шмигаль

За його словами, у співпраці з українським урядом і більш як 300 місцевими партнерами, які представляють громадянське суспільство та міжнародні неурядові організації, ООН надає життєво необхідну допомогу майже 9 млн осіб.

ООН також працює з українським урядом над усуненням «підступної загрози від нерозірваних снарядів, наземних мін і касетних боєприпасів», а також «готує ґрунт для відновлення й ремонту найважливіших об'єктів інфраструктури», сказав Гуттереш.

«Це довгий шлях – але він має розпочинатися вже зараз», - підкреслив він, закликавши світ «підтримати народ України в ці похмурі дні і провести відбудову».

Читайте також: Відбудова України має відбуватися за принципом «краще, ніж було» – віцепрем'єр Польщі

Як повідомляв Укрінформ, 4-5 липня в Лугано проходила Конференція з питань відновлення України після військової агресії російської федерації.

5 липня представники понад 40 країн і близько 20 міжнародних організацій за результатами конференції схвалили Декларацію Лугано й пообіцяли підтримувати Україну.

За даними уряду, план відновлення України уже зараз оцінюється в 750 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-