Україна нагадала ОБСЄ: Запуск ракет з Каспію підриває безпеку усього регіону

Україна нагадала ОБСЄ: Запуск ракет з Каспію підриває безпеку усього регіону

Укрінформ
Запуск росією ракет по об'єктах цивільної інфраструктури в Україні з Каспійського регіону грубо порушує Конвенції про статус Каспійського моря та підриває регіональну безпеку.

Як передає Укрінформ, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк у вівторок у Відні під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченому російським ракетним обстрілам України.

"росія веде свої ракетні обстріли з кількох напрямків, включаючи Чорне море, Каспійське море та територію білорусі. І використання Каспійського моря для ракетного обстрілу України є неповагою з боку росії до інших країн регіону та підриває регіональну безпеку. Запуск росією ракет по об'єктах цивільної інфраструктури міст України з Каспійського регіону грубо порушує положення Конвенції про статус Каспійського моря", - заявив він.

Читайте також: Усі, хто забезпечує запуски ракет по Україні, відповідатимуть - Президент

Український посол вказав на те, що пункт 2 статті 3 Конвенції передбачає "використання Каспійського моря в мирних цілях, перетворення його в зону миру, добросусідства і співробітництва, розв'язання всіх питань, пов'язаних з Каспійським морем, мирними засобами".

"Україна закликає докласти всіх зусиль, щоб змусити рф виконувати міжнародно-правові зобов’язання, зокрема Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, а також не допустити подальшої мілітаризації території цього регіону для продовження збройної агресії проти України", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Київ обстріляли ракетами з літаків Ту-95 і Ту-160 – Повітряні сили ЗСУ

Окремо він прокоментував обстріли росією України з території білорусі, заявивши, що участь мінська в агресивній війні росії ставить під сумнів суверенітет та незалежність білорусі.

"Продовжуючи підтримувати атаки на Україну, білоруський режим робить історичну помилку, яка залишить для майбутніх поколінь лише пам’ять про те, що білорусь несе відповідальність за бомбардування російським агресором українських мирних міст"я, - заявив Цимблюк.

Читайте також: Україна не вірить, що білорусь втягнеться у війну, але готується – Зеленський

У ході засідання очільник української місії в ОБСЄ поінформував країни-учасниці про останні ракетні удари росії по Україні.

"Розуміючи, що війну неможливо виграти на полі бою, росія знову вдалася до державного тероризму. Останніми днями ці масовані російські ракетні обстріли вбили десятки мирних жителів Кременчука, Миколаєва, Сергіївки та інших населених пунктів. Також сьогодні вранці, ще до нашої зустрічі, по Дніпропетровській області було випущено сім ракет. Також ракетні удари прийшлися на Миколаїв та Шостку Сумської області", - заявив посол.

Читайте також: На Сумщині евакуювали психоневрологічний інтернат, який обстріляли росіяни

Він наголосив, що кількість авіабомб, ракет, реактивних та артилерійських снарядів, які влучають у наші міста, не піддається підрахунку. "Цим росія хоче спровокувати хаос і змусити Україну капітулювати", - заявив Цимблюк.

Як вже повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну, та продовжила війну, що розпочала проти України ще у 2014 році. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Сили оборони України чинять героїчний опір загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-