Битва за Україну. День сто тридцять другий

Битва за Україну. День сто тридцять другий

Укрінформ
ЗСУ зупинили штурм та відкинули російських окупантів на Краматорському, Бахмутському та Харківському напрямках

У Лугано ухвалили підсумкову декларацію Конференції з відновлення України, яка включає сім принципів відновлення України. В Україні призовники та військовозобов’язані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки для виїзду. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми не в НАТО, але ми на цьому шляху. І має бути визначеність – і визначеність зараз: що робити, щоб не допустити агресії? Що робити, щоб негайно припинити агресію, яка розпочалася? Ми хочемо дати на це відповіді і зараз опрацьовуємо їх з нашими партнерами, з тими державами, які, власне, і зможуть стати гарантами. Якби така система була зараз, то не було би цієї війни».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр: «росія вчиняє воєнні злочини, які мають всі ознаки геноциду, і це геноцид мого народу. Ми щодня бачимо, як російські війська нищать нашу інфраструктуру, підприємства, економіку, руйнують лікарні і школи, стирають з лиця землі цілі міста, але ми боремось, і боремось не одні».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Експортно-орієнтована економіка росії значною мірою залежить від морських перевезень, які здійснюють іноземні флоти. Я закликаю партнерів: обмежте доступ росії до їхніх послуг і вичерпайте військову машину путіна. Те, що росія сьогодні справді експортує у світ, - це смерть, криза та брехня».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандуючий ЗСУ: «Допомога братніх Польщі та Чехії для нас безцінна. Завдяки вашим танкам ми боремося з нашим спільним багатовіковим ворогом. Ми воюємо за Україну, за Чехію, за Польщу. За кожен метр нашої слов'янської землі. Дякую народам Польщі та Чехії за допомогу і підтримку українського війська і людей, які знайшли прихисток у цих країнах від російських бомб та ракет. Разом ми вистоїмо. Ваші танки – це допомога від справжніх братів».

  1. Курт Волкер, ексспецпредставник США в Україні: «Американське і західне озброєння від партнерів вже надходить в Україну. Воно вже впливає на хід бойових дій, як успішні атаки на склади боєприпасів, які ми бачили в останні дні. Водночас США та їхні партнери шукають шляхи прискорення нових поставок».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 5 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог вів штурм поблизу Соснівки, успіху не мав, відійшов.
  • На Слов’янському напрямку ворожий штурм в районі Краснопілля наші воїни успішно відбили.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на взятті під контроль дороги Бахмут – Лисичанськ та спробах оволодіти населеним пунктом Білогорівка.
  • На Краматорському напрямку тривають бої в районі Білогорівки.
  • На Бахмутському напрямку за підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти вели штурм у районах населених пунктів Спірне та Вершина, бої тривають.

Українські сили протиповітряної оборони сьогодні збили три ракети, якими ворог атакував портову інфраструктуру Очакова Миколаївської області та Чорноморська Одеської області.

У Білогорівці українські військові відбили штурм противника, окупанти відійшли – Сергій Гайдай, голова ОВА.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Внаслідок сьогоднішнього масованого обстрілу російськими загарбниками міста Слов’янськ 1 людина загинула, ще 7 дістали поранень.

На Херсонщині російські загарбники заблокували Вайбер (Viber) та YouTube.

«УКРІНФОРМ»: Окупанти блокують всі засоби інформації, бо не хочуть, щоб херсонці знали правду про те, що українська влада і ЗСУ кожен день роблять все для того, щоб повернути місто з окупації.

В Україну в червні повернули 44 дітей, яких загарбники незаконно вивезли на тимчасово захоплені території та до російської федерації.

«УКРІНФОРМ»: З 24 лютого понад 234 тисячі українських дітей були примусово вивезені у російську федерацію, на тимчасово окуповані території або до білорусі. Всі ці дії окупантів є незаконними і забороненими Женевською конвенцією, але країна-агресор не зважає на міжнародне право.

У Київській області російські загарбники знищили та пошкодили близько 26 тисяч об'єктів, з яких повністю зруйновані майже 5 тисяч приватних будинків та близько 170 багатоповерхівок – Олексій Кулеба, голова ОВА.

Ситуація в областях станом на 8:00 5 липня:

  • У Сумській області минулої доби під ворожими обстрілами перебували прикордонні райони, 6 людей поранено. Зранку ворог завдав ракетний удар по Шостці, унаслідок чого пошкоджень зазнало приватне підприємство, поранена 1 людина.
  • По Дніпропетровській області ворог запустив сьогодні сім ракет, шість з них українські військові збили. Одна ракета влучила по місту Покров, руйнувань зазнали кілька будинків, ніхто не постраждав.
  • російські війська завдали удар по одному з районів Харкова, постраждалих немає. За добу по області дістала поранення одна людина.
  • У Донецькій області через обстріли пошкоджень зазнали житлові будинки та цивільна інфраструктура. За добу 2 людей загинуло, 6 дістали поранення.
  • Унаслідок обстрілу Миколаєва пошкоджено 7 багатоповерхівок, деякі люди зазнали легких поранень.

УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Лугано передав заявку України на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку її генеральному секретарю Матіасу Корману.

Україна пропонує провести міжнародну конференцію, щоб обговорити можливість вироблення формули на міжнародному рівні стосовно конфіскації активів країн-агресорів, у тому числі рф, на користь постраждалих країн – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що призовники та військовозобов’язані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Попри воєнний стан та бойові дії 90% випускників шкіл в Україні змогли отримати свідоцтва про середню освіту. У 12 областях школи видали 100% атестатів - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки.

Петицію за знесення пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ в Одесі лише за тиждень після реєстрації підтримали своїми підписами 12 тисяч 653 особи з 25 тисяч необхідних.

«УКРІНФОРМ»: За час війни в України демонтовано багато пам’ятників, які хоч якимось чином пов’язані з росією, а також перейменовано безліч вулиць, які носили назви російських діячів. Українці не хочуть мати нічого спільного з країною-терористом ні з минулого, ні в майбутньому. Навіть одесити, відомі своїм трепетним ставленням до всього, що пов’язано з історією міста, схоже, таки приберуть  Катерину ІІ …

ЕКОНОМІКА

У червні 2022 року Україна експортувала 2,17 млн тонн зернових, зернобобових, олійних і продуктів їх переробки, що на 470 тис. тонн або 25% більше, ніж попереднього місяця.

Укрпошта запустила в липні роботу ще 48 пересувних відділень.

У Київській області завершилась посівна кампанія.

В Івано-Франківськ за програмою релокації бізнесу частково перемістив свої виробничі потужності Запорізький завод кольорових металів (ЗЗКМ).

російська армія зруйнувала, пошкодила або окупувала 90% вітрових електростанцій в Україні.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Представники понад 40 країн світу і близько 20 міжнародних організацій пообіцяли підтримувати Україну на шляху відновлення після військової агресії рф. Про це йдеться у Декларації Лугано, схваленій за результатами Міжнародної конференції з відновлення України.

Конференція з відновлення України в Лугано. Основне за 2-й день:

  • Уряд України пропонує створити декілька Офісів відновлення нашої держави: у Вашингтоні, Брюсселі, Лондоні та інших містах, але головний офіс має бути в Києві.
  • Затвердили 7 принципів відновлення України, а саме: 1.Партнерство. Україна буде очолювати процес відновлення, втілювати його разом з міжнародними партнерами. 2. Спрямованість на реформи. 3. Прозорість, підзвітність, верховенство права. 4. Демократична участь. 5. Залучення багатьох стейкхолдерів. 6. Гендерна рівність та інклюзія. 7. Сталий розвиток.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку має намір цьогоріч інвестувати в Україну щонайменше 1 млрд євро, що відповідатиме довоєнному рівню інвестицій.
  • Швеція виділяє на проєкти з відбудови України додаткові 6 млн євро, а також майже 1,5 млн євро на розмінування та ядерну безпеку.
  • Німеччина готова провести конференцію з питань відновлення України, а у 2024 році - конференцію з реформ в Україні у 2024 році.
  • Данія виділяє 13,5 млн євро на проєкт у сфері теплопостачання Миколаєва.
  • Прем’єрка Литви закликала ЄС і всі країни, які не входять до ЄС, запровадити санкції і створювати правові механізми арешту заморожених активів та змусити санкції справді працювати.
  • Чеська Республіка підготує спеціальний план відбудови України у відповідності до європейського, який розроблятиме у діалозі з Україною.
  • Королівство Нідерландів виділило 200 млн євро кредиту для України, які через МВФ буде витрачено на повсякденні потреби державного сектору країни.

Країни НАТО підписали протокол про приєднання до альянсу Фінляндії та Швеції.

Уряд Австралії ухвалив рішення про скасування мит на імпорт з України на один рік.

Японія оголосила про запровадження нових санкцій проти РФ та Білорусі: до санкційного списку внесли 90 фізичних та юридичних осіб, а також Японія ввела заборону на імпорт золота з росії.

Фінляндія арештувала 800 російських вантажних вагонів в рамках санкцій ЄС.

Шотландія та Вельс ухвалили рішення виділити військову допомогу Україні на загальну суму у £100 мільйонів - Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії.

Уряд Великої Британії запровадив нові економічні, торговельні та транспортні санкції проти білорусі.

ВОРОГ

російська влада зупинила видачу туристичних віз громадянам Болгарії у відповідь на видворення з країни 70 своїх дипломатів минулого тижня.

«УКРІНФОРМ»: «Сумна» новина для болгарів - як вони тепер зможуть відпочити у Сочі або у іншому місті рф?)).

Після початку вступу Фінляндії до НАТО росія раптово відвела свої війська від фінського кордону – фінський мовник.

«УКРІНФОРМ»: А так кричали, так кричали, що дадуть гідну відповідь на такі дії, а все, здулися....

росіяни посилили охорону Кримського моста – російські ЗМІ.

Секретар ради безпеки рф микола патрушев заявив, що Японія активізувала реваншистські устремління щодо Курильських островів.

«УКРІНФОРМ»: росіяни дуже люблять робити «акти доброї волі», то скоро такі акти їм доведеться робити і на Курилах, і на всіх інших територіях, які окупувала рф.

Членство російських оперних театрів призупинили в асоціації Opera Europa.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-