Модернізація дунайських портів потребує $200 мільйонів - Кубраков

Модернізація дунайських портів потребує $200 мільйонів - Кубраков

Укрінформ
Проєкти із збільшення пропускної спроможності портів на Дунаї потребують до 200 млн доларів інвестицій. Їхня модернізація дозволить збільшити потужності до 25 млн тонн вантажів на рік.

Про це сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час виступу на Конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі ми зосереджені на удосконаленні експортних можливостей, зокрема портів на Дунаї. Якщо в березні через них було відвантажено 400 тис. т, то зараз ця цифра сягає 1,5 млн тонн. І, я думаю, вона буде і надалі рости. І це ми досягли з обмеженими інвестиціями. Для збільшення пропускної можливості ми розробили програму з модернізації портів на Дунаї», - повідомив міністр.

За словами Кубракова, програма з розбудови річкових шляхів вантажних перевезень включатиме чотири компоненти і потребуватиме 200 млн доларів інвестицій.

Читайте також: «Українське Дунайське пароплавство» провело успішні аукціони з перевезення зерна

По-перше, йдеться про подальшу імплементацію проєкту з навігації «Дунай — Чорне море» та роботи з поглиблення дна портів Рені та Ізмаїл. По-друге, Україні потрібно модернізувати існуючі судна, а згодом і розпочати будівництво нового навігаційного флоту.

«Наразі транспортування здійснюється суднами, яким понад 20 років. Вони потребують модернізації. Ми розуміємо, що нам потрібно використовувати кораблі більшої потужності. Ми працюємо над тим, щоби збільшити парк існуючих суден», - наголосив Кубраков.

Третім компонентом програми розвитку вантажоперевезень Дунаєм має стати безпосередньо модернізація портів Ізмаїл, Рені, Устьдунайськ для збільшення їхньої пропускної можливості.

«Порти Дунаю вже демонструють фантастичні результати, але ми плануємо збільшити їхню потужність до 25 млн тонн вантажів на рік», — сказав міністр.

Нарешті, за його словами, потрібно створити умови для безперешкодного сполучення між портами залізничними шляхами, в тому числі побудувати з ними пряме залізничне сполучення.

Читайте також: Румунія допомагатиме Україні експортувати зерно

«Ми хочемо збільшити потужності залізниці Ізмаїл-Рені, що зробить нас ще більш ефективними», - зазначив Кубраков.

Як повідомлялося, 4-5 липня в Лугано (Швейцарія) триває Конференція з питань відновлення України, де презентують проєкт відповідного плану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-