Україна ініціює міжнародну конференцію для обговорення можливості конфіскації активів рф

Україна ініціює міжнародну конференцію для обговорення можливості конфіскації активів рф

Укрінформ
Україна пропонує провести міжнародну конференцію, щоб обговорити можливість вироблення формули на міжнародному рівні стосовно конфіскації активів країн-агресорів, у тому числі рф, на користь постраждалих країн.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, відповідаючи на запитання журналістів щодо конфіскації заморожених активів росії, передає кореспондент Укрінформу.

«Це дуже складна справа і складне питання. І зараз дуже багато країн працює над тим, щоб внести зміни до свого національного законодавства, бо йдеться про суверенні права кожної країни, кожного народу. Також ми пропонуємо провести міжнародну конференцію, щоб були внесені зміни у національні законодавства і міжнародне право щодо конфіскації заморожених активів у випадку неспровокованої агресії. І це означає, що нам усім треба встановити таку формулу для країн, які страждають від неспровокованої агресії», - зазначив прем'єр.

Він підкреслив, що Україна відкрито і голосно говорить про таку можливість, бо розуміє, що агресор, який вбиває українців, знищує українську інфраструктуру, повинен за це заплатити.

Читайте також: Литва в Лугано закликала арештувати активи рф і змусити санкції працювати на Україну

«Саме таким чином ми можемо усі разом з нашими партнерами притягнути до відповідальності за ці жертви і всі знищення, які вони спричинили без будь-якої причини, - тільки тому, що вони агресор і здійснюють геноцид українського народу», - сказав Шмигаль.

Він наголосив, що повоєнне відновлення України має відбуватися за рахунок конфіскованих за кордоном у росії та її олігархів активів.

«Важливо дати сигнал, що за спровоковану агресію потрібно нести втрати. Не Україна і її міжнародні партнери мають платити у більшості за процес відновлення, а росія. Ми багато говоримо про це з нашими партнерами, які починають рухатися у цьому напрямку (арештовувати російські активи - ред.)», - сказав він.

Читайте також: Відбудова України: учасники конференції у Лугано ухвалили декларацію

За словами прем’єра, за попередніми оцінками, наразі втрати України від війни оцінюються на рівні 700 млрд доларів. В уряді очікують, що значна частина цієї суми буде компенсована за рахунок нині заморожених російських активів.

Торкаючись теми відбудови, Шмигаль повідомив, що це буде відбуватися у два етапи: швидке відновлення одразу після війни об’єктів критичної інфраструктури, яке триватиме рік, і початок відновлення економіки країни уже через рік після завершення воєнних дій. Останній етап, серед іншого, передбачатиме інтеграцію України до ЄС.

Як повідомлялося, міжнародна конференція з відновлення України проходила у швейцарському місті Лугано 4-5 липня за участю українських і міжнародних політиків, керівників ЄС і міжнародних організацій, міжнародних фінансових структур тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-