На Херсонщині російські загарбники заблокували Viber та YouTube

На Херсонщині російські загарбники заблокували Viber та YouTube

Укрінформ
На Херсонщині російські загарбники заблокували Вайбер (Viber) та YouTube.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це у соцмережах повідомляють херсонці, що перебувають на тимчасово захопленій російськими військами території.

«YouTube через VPN ще виходить завантажити, а от Вайбер не виходить», – діляться вони.

Тренер з нових медіа, експерт з інформаційно-комунікаційних Інтернет-технологій Юрій Антощук у Фейсбуці зазначив, що у Херсоні йде блокування Вайбер.

Як підкреслив експерт, Вайбер зараз – це не тільки комунікація між колегами, з рідними, сьогодні – це один із методів входу у банк та отримання сповіщень.

Читайте також: Загарбники поширюють фейки про голів громад Херсонщини, що не пішли на колаборацію

«Я вже писав, що за відсутності українського мобільного зв'язку, отримати смс-підтвердження на вхід у банк24 неможливо, а тому українські банки змогли налаштувати вхід з підтвердженням через Viber. Це трохи врятувало ситуацію, хоча і додало більше мороки. Але йде війна, а тому і така заморочка все ж рятує людей в окупації. Сьогодні ж блокування Viber – це також спроба відрізати жителів Херсонщини від української банківської системи повністю», – написав експерт.

При цьому, за його словами, у Херсоні вже відкрили «мордорський банк», почали оформлювати і видавати там картки.

На його думку, загарбники не очікували того рівня цифровізації, що є в Україні. Коли банки перестали видавати кошти – всі купляли продукти та товари на ринках переводами з карти на карту через мобільні застосунки.

Читайте також: Херсонців закликають не створювати картинки підготовки загарбниками «референдуму»

Антощук зазначив, що коли росіяни почали цензурувати Інтернет, блокуючи доступ до українських новин, банківських сайтів – всі почали використовувати VPN-програми. Причому, встановлюючи одразу декілька, як на смартфон, так і на комп'ютери, зазначає експерт.

«Українці мають одразу встановлені декілька месенджерів – Viber, Telegram, WhatsApp, Signal. Тому блокуючи один – у херсонців залишається альтернатива. Але це за умови, що люди встановлювали їх раніше, коли був мобільний зв'язок. Зараз коли зв'язку немає, і якщо немає інших месенджерів – треба встановлювати Wickr Me, який не вимагає телефону, щоб бути на зв'язку», – пояснив експерт.

Що стосується банківської сфери, то, якщо зараз по Херсону ще достатньо магазинів, які дають змогу оплатити товар карткою через термінал, то окупанти можуть піти далі, щоб придушити українську банківську систему на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: Півтора місяці без гуманітарки: журналіст повідомив про смерть від голоду жінки на Херсонщині

На його думку, вони можуть або вилучити всі термінали (це простіше), щоб люди не могли розраховуватися картками. Або вони можуть поставити свої термінали, але тоді українськими картками не буде змоги оплатити через ці термінали.

«рашку покинули Visa і Mastercard, а це означає, що нашою карткою через їхні термінали навряд чи вийде оплатити щось. І тоді вони створять умови знову йти за їхніми картками», - пише Антощук.

Він зазначає, що і тут є часткове рішення – встановити той же застосунок на смартфон, програмний POS-термінал, і люди, хто має NFC, зможе розраховуватися у магазинах. Або ті ж QR-оплати робити.

«Так, це не для всіх зрозуміло буде, але таким чином можна дати можливість людям розраховуватися картками. Адже готівки української гривні стає дедалі менше + окупанти її знецінюють. Був курс 1 до 2, тепер 1:1.5, а скоро буде 1:1. Тобто за місяць вони знецінили гривню мінімум удвічі», – прогнозує експерт.

Читайте також: На Херсонщині набирає обертів примусова паспортизація

Окрім Вайбера також заблокували YouTube, там без VPN ще можна було дивитися українські новини. Але і зараз вони заблокували цю можливість.

Антощук зауважив, що безкоштовного VPN вистачить ненадовго для перегляду YouTube. А та можливість, яку надали, наприклад, ClearVPN, коли через ДІЯ-підпис можна отримати безліміт, також не для всіх – Дію мати встановлену у Херсоні небезпечно.

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня загарбники відключили в Херсонській області інтернет і мобільний зв'язок від українських операторів, через що мешканці захоплених територій не можуть увійти до інтернет-банкінгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-